Relationer

Vad ska vi säga till våra döttrar om män?

Jag har en dotter som är 12. Närmar sig tonåren. Som far är det med en oro över alla faror som väntar i världen där utanför. En värld som blivit allt värre och farligare, inte minst för tjejer och kvinnor. Frågan är: hur ska jag hantera situationen på bästa sätt, och hur ska jag hantera henne?

”Inte alla män”

När jag satt på en middag berättade jag att jag kommer att be min dotter utgå från att alla män är potentiella faror, ett uttalande som vållade viss uppståndelse. Strax innan hade jag konstaterat något syrligt om feminism, så det var väl helt enkelt motsägelsefullt,

Detta är ett laddat ämne, detta med att utgå från att män är farliga och hemska. ”Inte alla män” har det pratats om, och medan vissa feminister säger att alla män är onda, finns det män som blir ilskna/kränkta av att bli utpekade. Slöseri med tid att ägna känslor åt detta, säger jag. Om den som beskyller inte är någon du har respekt för: ignorera. Agera stoiskt.

Räkna med det värsta

Åter till middagen. Jag förklarade att jag hade en stoisk inställning inför detta med män i min dotters liv. Sannolikt är de flesta hon träffar sådana som inte utgör någon direkt fara, men det är dumt att inte vara förberedd. Räkna med det värsta, hoppas på det bästa.

Om min dotter går ensam genom en park på kvällen, vilket hon förstås inte borde, kommer hon inte att kunna avgöra om mannen bakom är fientlig eller vänlig. Bättre då att vara beredd än att få lära sig av med naivitet den hårda vägen.

Varna för oärliga mjukisar

Jag ämnar inte skrämma upp min dotter, men jag kommer att förklara mäns sanna natur. Vi tänker väldigt mycket på sex, och testosteronet driver oss fram genom livet. Detta kommer jag att förklara. Hon behöver vara beredd på detta.

De män jag kommer att varna henne för är inte de som är öppna och ärliga med sina inviter. Nej, det är de som låtsas vara killkompisar och smickrar henne samt låtsas vara oskyldiga som jag kommer att varna för främst. Dessa är de falska och opålitliga männen. Deras kort behöver synas.

Jag är man och jag känner män

Ingen känner män bättre än andra män, så enkelt är det. Detta får bli argumentet som upprepas in absurdum till dottern, även fast hon är helt övertygad om att snälla osjälviska Jens minsann inte har några avsikter.

Det kommer att bli en dragkamp, och de killar som kommer hem och träffar mig får finna sig i en misstänksam och lätt fientligt sinnad fader som granskar och ställer frågor. Och som faktiskt ger goda råd till de där killarna också. I slutändan vill jag ju att hon ska träffa en bra man som även jag gillar. Någon som man kan ta en öl med och agera mentor för.

Tidigare artikel

NAXALT mot AXALT - Undvik falsk slutledningsförmåga

Nästa artikel

Vad ska vi säga till våra söner om kvinnor?

Författaren

Dan Forslund

Dan Forslund

Dan är en författare och coach med produktivitet och psykisk hälsa som fokus. Utöver produktion av böcker driver han en podd och håller workshops i produktivitet. Till vardags jobbar han som SEO-strateg och content writer.

Läs Dans texter om produktivitet och personlig utveckling på hans blogg: danforslund.se

Inga kommentarer

Kommentera