Relationer

Vad ska vi säga till våra söner om kvinnor?

Jag har redan skrivit en artikel om vad vi bör säga till våra döttrar om män. Här kommer nu en uppföljare, om vad vi bör säga till våra söner om kvinnor. Råden blir naturligtvis av ett helt annat slag, men det finns vissa likheter.

“Inte alla kvinnor”

I artikeln om vad vi ska säga till våra döttrar om män tog jag upp att det är smart att räkna med det värsta. Detta gäller även här. Självklart är majoriteten av kvinnor inga onda nattmaror som vill äta våra småpojkars själar till frukost, men det är bättre att vara beredd än att bli lurad.

Precis som vad gäller män, kommer en grupp kvinnor att säga “men jag är minsann inte så” och bli kränkta över den förenklade bilden. Inget att göra något åt. Målet är att göra våra söner förberedda på de situationer som är skadliga för dem. Om det sker på bekostnad av att någon känner sig trampad på tårna – då får det vara så.

Tidigare artiklar

Först och främst har vi redan skrivit ett gäng artiklar om kvinnor. Dessa gäller i mångt och mycket råd till vuxna män, men deras innehåll kan definitivt översättas till pojkar. Här är några av dem:

Metoo som vapen
Kvinnors sexuella strategier
Det röda pillret i praktiken
Mr Nice Guy
Män som är kvinnors betjänter
Introduktion till Game

Vad jag inte ska säga till min son om kvinnor

Jag kommer inte att prata sex med min nioårige son. Det finns ingen anledning att ta från honom hans barndom. När han blir äldre, 13-15 någonstans, kommer jag dock att göra detta. Förhoppningsvis behöver jag inte heller förklara varför omgivningen ser negativt på typiska pojklekar, men vid behov kommer jag att förklara att de lugnare tjejerna utgör en sorts norm för vissa personer, och motivet bakom detta.

Jag kommer inte heller att måla upp en nattsvart bild av kvinnor och tjejer. Trots allt vill ändå de flesta män ha en flickvän eller fru att dela livet med, och för den som hittar en bra partner är detta väldigt givande och berikande.

Viktigt att förklara för min son om det motsatta könet

Tjejer kommer att försöka utnyttja våra söner, precis som de försökt att utnyttja oss. Och lyckats, ska tilläggas. Deras blyga ögonkast, utbytet av våra tjänster mot deras leenden, det (omedvetna men ändå) manipulativa sättet som får oss att rycka in som betjänter. Ja, det ska gudarna veta att jag blivit lurad många gånger. Men det var ingen som förklarade dessa saker för mig. Förklarade din far sådant för dig i unga år? Kontakta oss gärna och berätta.

När puberteten kommer blir det ännu svårare att motstå damernas spel, något jag kommer att upplysa sonen om. Jag kommer att vara väldigt tydlig med att han inte ska försöka få det han vill genom att leka kompis och betjänt. Istället ska jag lära honom att han vinner på att vara rak och direkt med sina avsikter, att låta andra pojkar leka kompis. Däremot får han gärna avslöja deras dunkla avsikter inför tjejerna.

Män lär pojkar

Ett stort problem med dagens unga män, är att de inte har blivit uppfostrade med sunda maskulina ideal, av män. Felaktigt anses för mycket manliga ideal vara toxiska, och undvikandet av de maskulina idealen är vad som egentligen lett till dagens problem.

Jag kommer även att lära min son att respektera kvinnor och att inte bete sig som ett svin. I stor utsträckning är det våra mäns uppgift att lära pojkarna hur de ska bete sig, både mot män och kvinnor. I det beteendet ingår inte att kalla okända kvinnor för fula ord och utnyttja dem i utsatta situationer.

Jag vill att min son ska vara den som följer med den ensamma tjejen hem genom den mörka parken på kvällen, och som därefter även talar om för henne att hon inte bör gå själv där i fortsättningen.

Vad vi kan säga till både killar och tjejer

Både vad gäller kvinnor och mäns avsikter finns det en gemensam nämnare: räkna alltid med det värsta, och var beredd. Jag må låta som en pessimist, men är inget annat än en far med en stoisk inställning. En pessimist räknar med det värsta och tar ut underlaget i förskott, samt beklagar det (även i förskott). För mig handlar detta om att räkna med det värsta, men hoppas på det bästa. Den som är välförberedd har aldrig något att förlora.

Tidigare artikel

Vad ska vi säga till våra döttrar om män?

Nästa artikel

Recension: The way of the superior man

Författaren

Dan Forslund

Dan Forslund

Dan är en författare och coach med produktivitet och psykisk hälsa som fokus. Utöver produktion av böcker driver han en podd och håller workshops i produktivitet. Till vardags jobbar han som SEO-strateg och content writer.

Läs Dans texter om produktivitet och personlig utveckling på hans blogg: danforslund.se

Inga kommentarer

Kommentera