Att resa till andra länder, både i och utanför Europa, är enklare och billigare än någonsin tidigare i historien. Samtidigt är det en enormt värdefull investering för din personliga utveckling. Här listar jag några av anledningarna varför.

Redan i unga år tog mina föräldrar med mig på resor till USA, Afrika och flera länder i södra Europa och i öst. I övre tonåren och tidiga tjugoårsåldern reste jag mycket i Europa för mitt politiska arbete. Jag har även bott flera år i Italien där jag har en dotter från ett tidigare förhållande. Få upplevelser i mitt liv har varit så värdefulla för min personliga utveckling som mina resor och möten med andra kulturer. Här är några av fördelarna.

Du lär dig tänka utanför åsiktskorridoren

Svenskar ser ofta sig själva som väldigt ödmjuka och toleranta, och öppna mot andra kulturer. Men om du prövar att leva i ett land som Ungern, Italien eller Ryssland. Eller något land utanför Europa, kommer du snabbt bli varse om att Sverige i själva verket lever i en liten ideologisk bubbla. Som tror sig veta bättre än nittio procent av den övriga världen.

I Sverige har radikal feminism blivit normen, men i de flesta länder är traditionella könsroller det normala och önskvärda. I Sverige ser vi religion som något föråldrat och dåligt, men för de flesta folk spelar religion en central roll i deras kultur. I Sverige ser vi det som en dygd att förneka vår egen nationella identitet och känna skuld för svunna tider då vi var ett krigiskt folk. I resten av världen är nationell och tribal tillhörighet en central del av människors identitet. Och i länder som Turkiet, Israel och Japan är man stolta över sitt mer ”primitiva” förflutna och firar sina förfäders erövringar och segrar i krig.

Det finns en scen från filmen The Last Samurai som beskriver denna kulturkrock på ett bra sätt:

Du får uppleva en verklig mångfald av kulturer

I Sverige pratar vi ofta om den något motsägelsefulla termen ”mångkultur”, att vi är ett land där hela världens kulturer samlas och berikar varandra inom våra gränser. Många svenskar tror till exempel att de upplevt italiensk kultur när de äter på en pizzeria, eller kinesisk kultur om de äter på en ”kinarestaurang”. Men fråga någon som har ätit traditionell kinesisk eller italiensk mat i dessa länder vad de tycker om våra snabbmatsversioner av denna mat i Sverige, så kommer du troligtvis bara få ett högljutt skratt till svar.

Jag hade sett den stora katedralen i Milano på bilder, när jag studerade konst och formgivning i gymnasiet. Jag var inte särskilt imponerad. Men trots att jag inte är kristen, fylldes jag av vördnad när jag väl besökte den på riktigt. Men det viktigaste att uppleva utomlands är inte byggnaderna, maten eller musiken, utan folken som har skapat allt detta. Skillnaderna mellan olika folk i utseende, temperament, humor och lynne får en att reflektera över sin egen identitet, och att uppskatta mångfald på riktig.

Det lär dig att både uppskatta och kritisera ditt eget land

Efter att jag hade bott några år i Italien upplevde jag att allt jag avskyr med Italien är sådant jag älskar i Sverige. Och allt jag avskyr i Sverige är det som jag älskar med Italien. Till exempel älskar jag det italienska folket (framförallt i norra Italien) för att de är så öppna, vänliga och villiga att konversera. Men jag finner det frustrerande att så många svenskar tycks gå omkring med pinnar i sina rövar och tror att man är sinnessjuk ifall man hälsar på en främling.

Det jag avskydde i Italien var deras brist på respekt i köer till bussen och tendenser att prata över andra i konversationer. Detta fick mig att uppskatta de lite mer tillknäppta men ofta även mer respektfulla svenskar jag möter ute på gator och i butiker här i Sverige.

Det gör dig mer attraktiv på marknaden och för kvinnor

På gott och ont lever vi i en mer globaliserad värld, där kontakt med andra folk, kulturer och språk är en del av vardagen nästan oavsett var du bor. Om du har mycket erfarenhet med att möta och förstå människor från andra kulturer kommer detta göra dig mer attraktiv inom många branscher på arbetsmarknaden. Om du dessutom lär dig flera andra språk, är detta nästan en yrkesutbildning i sig självt. Läs även min artikel om hur du lär dig ett nytt språk. En annan fördel med att ha rest mycket, är att kvinnor generellt sett är mer attraherade av världsvana män.

Träffa kvinnliga kvinnor och bli uppskattad för din manlighet

Om du är en traditionellt manlig man i Sverige, kommer en resa till södra Europa, öststaterna eller valfritt land utanför Europa, att vara en ögonöppnare vad gäller relationen till kvinnor. Att träffa naturligt feminina kvinnor som inte blivit hjärntvättade med genusteorier sedan dagis, är en fantastisk upplevelse. Dessa kvinnor är feminina, mjuka och vackra men utan att vara några våp. De lägger mycket tid på att vara vackra samtidigt som de håller på sin dygd. Kvinnor som vill vara undergivna (till rätt man), tillfredsställa sin man och skaffa barn med honom när de fortfarande är i sina bästa år (i tidiga tjugoårsåldern).

Om du utöver att vara en maskulin man dessutom har ett utpräglat nordiskt utseende, är detta ofta också en fördel. Medan svenska kvinnor ofta drömmer om en ”exotisk mörk främling”. Vet kvinnor i resten av världen om att det i själva verket är nordiska män som är en pytteliten minoritet på planeten och att det är våra drag som är exotiska.

Långvariga relationer är fortfarande bäst på hemmaplan

Att bara umgås med kvinnor i dessa länder är väldigt givande, men jag rekommenderar inte att inleda en långvarig relation med dem. Om du inte är beredd på enorma långsiktiga utmaningar som förhållanden på distans, kulturella konflikter, ekonomiska utmaningar och juridiska problem. Och att någon part i förhållandet kommer att tvingas vara ifrån sina vänner och familj väldigt ofta. Men varför då ens bemöda sig med att träffa kvinnor utomlands? Därför att det lär dig hur naturliga relationer mellan män och kvinnor är utan den kulturella programmering vi utsätts för i Sverige. Det lär dig som man att inse ditt inneboende värde vilket hjälper dig att upprätthålla frame i ett förhållande med en svensk kvinna.

Det finns givetvis stora skillnader mellan kvinnor i olika länder utanför Sverige och Europa, detta förtjänar en artikelserie i sig.