Det kan vara ett elände att uppfostra barn. Så här 10 år in i faderskapet har jag ett generellt råd att ge: var konsekvent. Barn är illvilliga små monster som gör precis allt för att få mer än vad du lovat.

”Fem minuter till” ropar jag, och känner mig generös. Jag tänker att de ska bli extra glada över att få vara vakna lite längre. Men vad händer? Det blir istället halvt inbördeskrig över frågan om varför de inte får 10 minuter till istället för 5. Detta, mina vänner, är klassiskt barnbeteende. Generositet lönar sig sällan.

Rutiner och konsekvens ger lugn

Exemplet ovan genomlevde jag många gånger innan jag slutligen lärde mig att hårda och oflexibla bestämmelser är det som ger familjefrid. Samma klockslag för läggdags alla vardagar. Samma klockslag för läggdags alla helgdagar. Godis endast lördagar. I teorin är det modellen som lönar sig, även fast barnen kommer att vara extra jobbiga under den tid du nöter in rutinen. Men därefter, blir det lugnt.

Barn vill egentligen bli dominerade

Även fast det är svårt att tro när de ligger snoriga på golvet och tjuter över hur hemsk du är, är detta något som bidrar till deras egen trygghet. En pappa som bestämmer, som är bestämd och som inte är rädd för att vara impopulär – det är en pappa som man kan lita på. Genom att vara förutsägbar blir han stabil och en trygghet. Livet är kaotiskt och jobbigt för ett barn, och att det finns någon konstant i vardagen ger en andningsfrihet. De kommer att bråka med dig ändå – men betänk att de tränar på konflikter. Du är deras sparringpartner.

Barn behöver fyrkantighet

Barns hjärnor är inte färdigutvecklade (först i 25-årsåldern är hjärnan klar rent biolgiskt), och de har ingen som helst livserfarenhet. Därför är de dåliga på att planera, ta beslut, sköta struktur och tänka konsekvenser. Genom att ge dem en fyrkantig ram för livet gör du dem en tjänst.

Sträva efter perfektion, men tappa inte sugen när du misslyckas

Oavsett alla goda råd och alla fina böcker om barnuppfostran, verkligheten kommer inte att vara lika enkel. I perioder kommer det att vara ett rent helvete att vara förälder, och det som en gång funkade så bra kommer att kännas överspelat. Det är i dessa perioder, som ibland kan kännas långa, som du måste fortsätta i samma stil. Det är i prövningarnas tidevarv som du behöver vara konsekvent. Det är där du mäts.

Jag insåg med ens att det var barnuppfostran jag skrev om, inte krig och hur det är att vara soldat. Men, saken är den, att det är lite av ett långt krig att vara förälder. Och ”fienden” sover under samma tak som du… Lycka till!

Läs även:
Stoisk hantering av barn – hur du bevarar sinnesfriden som förälder
Konsten att uppfostra barn som en man
Fädernas oerhörda betydelse för barnen och samhället