Röda pillret

Skillnaden mellan en NPC och en player – vad är du?

Har du verkligen egen vilja? Eller följer du bara ett program du lärt dig från skolan eller media?

NPC (Non Player Character) är i mitt tycke en av de bästa nya memer och begrepp som tillkommit på senare år. Termen är en analogi från dataspelsvärlden där man skiljer på karaktärer som spelas av verkliga människor som fattar sina egna beslut – players. Och de karaktärer som kontrolleras av datorn som bara följer ett program och givna algoritmer.

Denna analogi är dessutom ett bra komplement till Manosfärens syn på det röda pillret och andra referenser till The Matrix.

En NPC har inga egna åsikter

När vi kallar någon i verkliga världen för en NPC, menar vi att de liknar de datorstyrda karaktärerna i tv-spel. De är förutsägbara eftersom de bara säger sådant som de lärt sig av media att man borde tycka. Och hela deras identitet bygger på vad de tagit till sig från mainstream-kulturen, Hollywood och tidningar.

Om du frågar en NPC om politik får du någon meningslös floskel som svar de troligtvis snappat upp från SVT, t ex “alla är lika värda”. Fråga om miljön säger dom bara att Greta Thunberg är ett föredöme. Fråga om deras musiksmak nämner dom något random band som dagspressen säger är “så inne just nu”. Samma sak vad gäller diet eller klädsmak.

En NPC vet inte varför dom tycker något

Vid ett första möte kan det verka som att en NPC har egna intressen och åsikter, men så fort du frågar varför dom har sin inställning – då rämnar fasaden. Ofta leder ifrågasättande av deras val till agression och då börjar dom slänga invektiv mot dig som de också lärt sig av media. De vanligaste är;

Fascist, sexist, homofob, klimatförnekare eller min favorit “ett ryskt troll”. När du frågar om vad dessa invektiv betyder har dom inget svar på det heller, och dom blir ännu mer upprörda.

En NPC är en slav under auktoriteter och lever för att bli godkänd av sin omgivning

Du kan övertyga en NPC om att göra vilket märkligt beteende somhelst, ifall du kan hänvisa till en kändis eller auktoritet som gör samma sak. Du skulle kunna möta en NPC och ha avföring på huvudet, när hen frågar vad du håller på med kan du svara “Obama har sagt att det är bra för miljön”.

Nästa dag kommer denna NPC själv gå omkring med avföring på huvudet och dessutom tro att det var hens egen idé.

Vad utmärker en player i samhället

En player behöver inte ha någon särskild åsikt eller tillhörighet, det som utmärker honom är att han kommit fram till sina åsikter på egen hand genom ett undersökande sinne och fattar beslut därefter. När han kommer över ny fakta är han redo att revidera sina åsikter och korrigera sin kurs i livet.

Players tillhör alltid en minoritet av befolkningen, det är dom som tagit det röda pillret. Likt Neo kan dom se att massorna lyder under ett program och förstå dess kod. Players är dessutom de enda med potential att plugga ur en NPC från huvuddatorn, även om det är väldigt svårt.

I vissa fall kan en player eller en grupp av players till och med åstadkomma förändringar i spelets struktur.

Vad krävs för att omvända en NPC till en verklig player? Är det ens möjligt?

De flesta verkliga players har någon gång varit en NPC eller åtminstone delvis en slav under programmet. Därför finns det hopp för många NPCs att bli fria från systemet. Men desto längre de varit uppkopplade desto svårare är det för dom att godta det röda pillret.

Alla som inte tagit det röda pillret är en potentiell NPC och kan därför bli agressiva och till och med slåss för att försvara sin programmering. Gör därför detta på egen risk.

Tidigare artikel

Få stopp på tankesurret snabbt med noting-tekniken

Nästa artikel

Till vita riddare - hon kommer inte att ligga med dig

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

Inga kommentarer

Kommentera