Ett gott rykte är viktigt för vilken man som helst, oavsett om det är ryktbarhet som slagskämpe eller som en klippa i stormen. Jag vill här lyfta en egenskap som jag ser som viktig: att vara generös mot sina närmaste umgängeskrets, men även mot potentiella nya bekantskaper.

Hur jag lärde mig att uppskatta generositet

När jag växte upp fanns millimeterrättvisa med bland oss barn. Framförallt mellan mig och min bror. Vi räknade godis och använde till och med linjal för att dela pizza. Varför vi hamnade i detta absurda vet jag inte riktigt, men familjen hade det inte så gott ställt när jag växte upp.

När vi blev äldre följde inställningen med, men omvandlades till något annat. Ett ”tjänster och gentjänster”-tänkande. Det blev min dåvarande flickvän som påpekade detta för mig, att släkten borde hjälpas åt utan att någon står i skuld till någon. Jag anammade hennes synsätt så fort jag blev medveten om detta.

Hur jag imponeras av de som ger

Senare i vuxenlivet har jag uppskattat att bli bjuden på fina middagar av vänner, som bara mår bra av att bjuda. Eller av kunder som passat på att servera vällagad mat i samband med ett uppdrag. Jag har blivit imponerad över gästfriheten och vänligheten, och ibland fått dåligt samvete för att jag själv inte bjudit tillbaka (se där, det gamla spöket med tjänster och gentjänster dyker upp).

Faktum är att jag minns människor som varit generösa mot mig. Men jag kommer sällan ihåg de som inte gjort gott intryck. Det finns ju andra sätt att göra gott intryck på, men just generositet är något jag personligen högaktar. Det är lätt att tänka att en generös person även är framstående inom andra dygder, något som självklart kan vara felaktigt.

Var generös – låt folk komma ihåg dig så

Till syvende och sist handlar allt om vad du själv vill ge för intryck. Vill du vara en person med ett rykte som gör att andra vill bli en vän, kompanjon eller samarbetspartner? Då kan generositet vara en god början. Kring en god middag kan långa samarbeten startas, och viktiga beslut tas.

Även om du inte ska vara generös bara för att få något tillbaka (ge för att få, ett niceguy-beteende) så är det fullt möjligt att andra vill visa sina egna värden inför dig. Var en uppskattad person som andra vill ha runt sig. Det finns många sorts vinning att få i detta.