För en man som inte är naturligt supermanlig, vore det inte bättre att acceptera en status som en mindre manlig man? Varför försöka bli något du inte är?

Att vara med i skapandet av en plattform för maskulina män kan ge många uppfattningen att jag ser mig själv som den ultimata mannen. En blandning av James Bond och Conan som sitter på en tron av dödskallar och ser ned på alla ovetande betahannar för att läxa upp dem vid varje felsteg. Det vore onekligen rätt coolt, men det är långtifrån sanningen.

En bekännelse från en maskulin men bristfällig man

Idag vid trettioåtta års ålder kan jag se tillbaka på min ungdom med någorlunda objektiva ögon. Om jag idag lever upp till att vara en djupt bristfällig men maskulin man är det snarare trots mina medfödda egenskaper, inte på grund av dem. Om jag redan uppfattade mig som den ultimata mannen skulle jag troligtvis inte känt något behov av att läsa dussintals böcker om vad som är manligt. Faktum är att innan jag fyllde trettio såg jag detta som en icke-fråga.

När jag kom i kontakt med sidor om personlig utveckling för män av en slump, i mitt sökande. Det var först då jag insåg att de områden i mitt liv som inte fungerade var intimt sammankopplade med min roll som man.

Varför sträva efter något du inte har naturlig fallenhet för?

Anledningen till att jag strävar efter ett manligt ideal som inte kommer naturligt för mig, är av samma anledning till att jag styrketränar trots att jag aldrig kommer att se ut som Arnold Schwarzenegger. Valet är mellan att omfamna det metrosexuella ideal som den moderna kulturen förordar, eller att sträva efter ett manligt ideal som många idag anser vara förlegat.

Detta är även valet mellan en medioker existens med låga förväntningar och få belöningar. Mot ett liv dedikerat till mästerskap fyllt utav hårda utmaningar, stora risker och stora belöningar.

Vad vinner du på att sträva efter att leva som en man?

När du strävar efter att leva efter de manliga dygderna förbereder du dig för ett liv av hårda prövningar och höga krav. Detta gör att du lättare hanterar motgångar, avvisanden och opposition.

När du lever upp till din roll som man i ett förhållande med en kvinna kommer du att komplettera henne och hon kommer att komplettera dig. När kvinnor och män försöker byta roller slutar det bara i förvirring och konflikter.

När du kontinuerligt strävar efter att bli en bättre man kämpar du med din inneboende natur istället för emot den. Även om du just nu känner dig som en svag man har du fortfarande den mentala hårdvara som gör dig anpassad för maskulina utmaningar.

Livet som man bör vara ett storslaget men tragiskt epos

De mest manliga berättelserna finner vi ofta i de äldsta sagorna, Homeros Iliaden, berättelsen om Zarathustra och de nordiska sagorna i den poetiska eddan. Dessa är storslagna epos om krig, mod, ära, styrka och mästerskap, men även tragedier.

Varför tragedi? Därför att oavsett hur mycket styrka, tillgångar och segrar du samlar på dig, kommer allt med tiden att vittra och försvinna allteftersom du närmar dig slutet av ditt liv. Allt som återstår då är berättelserna om dina bedrifter. Detta är anledningen till att balderna brukade vara så högaktade, de kunde erbjuda oss en form av odödlighet och sätta ribban för kommande generationer att leva upp till och försöka överträffa.

Din strävan mot att bli en bättre man tar inte slut förrän du går hädan, varpå stafettpinnen lämnas vidare till kommande generationer av män. Men du får bara en chans att ge din gåva till världen, så gör det bästa av den, och lämna storslagna minnen åt dina söner och döttrar!