Dåliga vanor smyger sig sakta in i livet. De vanliga, de som har med hälsa att göra, upptäcks rätt enkelt när byxorna inte går att stänga lika lätt som förut. Här kommer tips på dåliga vanor som inte är lika självklara – och som du mår bra av att ändra.

1: Sluta säg att du ska försöka – säg att du ska

Det är en stor skillnaden mellan ”jag ska försöka” och ”jag ska”. Beslutsamheten ger dig extra kraft, eftersom det är upp till bevis på allvar för den som sätter sin heder på spel.

Den som säger sig försöka kommer att komma undan med ett misslyckande och förklaringen ”jag försökte ju”, och även ett halvhjärtat försök kommer att vara i enlighet med löftet. Men om du istället säger att du ämnar lyckas, då ställs det helt andra krav på dig. Ett misslyckande, stort som litet, blir kännbart och du får stå där med skammen.

Mod är en av de manliga dygderna. Var modig – gå i god för att lyckas med ditt projekt!

2: Skjut inte upp det viktigaste projektet

Börja varje dag med att ta itu med den viktigaste uppgiften för dagen. Detta då du har som mest energi när du vaknat utsövd. Under en dag försvinner successivt energin, av arbete och av de olika beslut som behöver tas. Ju mindre energi du har, desto större risk för dåliga beslut och dåligt resultat i din produktion.

Ofta är den viktigaste uppgiften en energikrävande sådan, och det är lätt hänt att annat får komma före. Om du känner den impulsen, fundera över om du kan dela upp uppgiften i mindre delar och få den att te sig mindre skrämmande. Kom ihåg att en elefant alltid äts en bit i taget, och att du behöver stanna längs vägen några gånger innan du kommer till bergstoppen.

3: Umgås inte med förlorare

Du är genomsnittet av de fem personer du umgås mest med. Detta gäller även virtuellt umgänge. Välj de personer som får din uppmärksamhet med omsorg. Kan du säga ”den personen får mig att vilja bli bättre” eller ”den personen har mycket att lära mig” om samtliga av de som får mest av din energi?

Ibland är det nödvändigt att ta farväl av förlorare, som tar mer än de ger dig och som har negativ influens i ditt liv. Det kan vara smärtsamt att ta avstånd, men om du är transparent och förklarar varför kan du ge personen en chans till bättring.

4: Sluta leta fel, leta rätt istället


Den som fokuserar på att hitta brister, kommer att hitta brister. Den som fokuserar på att hitta möjligheter, kommer att hitta möjligheter. Det är en förenklad sanning, men ändå en sanning. Om allt du läser är nyheter blir du ständigt påmind om samhället du lever i, och dess brister. Ditt mindset blir pessimistiskt, och du missar ljusglimtarna i livet. Indirekt lyckas du sämre, och riskerar att sjunka allt djupare i bitterhet.

Det finns många sätt att förändra fokusen på. Det du kan göra medvetet är att börja öva på tacksamhet över det som faktiskt är bra i ditt liv, och med de människor du omger dig med. Du kan även dra ner på nyhetskonsumtion, ta bort fokus på negativa influenser i form av personer med pessimistisk inställning. Meditera regelbundet. Bli uppmärksam på din hjärnas tendens att leta fel. Träna, ät nyttig mat och sov ordentligt. Börja redan idag!

5: Missa inte att fira

Det är viktigt att klappa sig själv på axeln och säga ”fan, det där gjorde du bra!”. Men inte nog med det – se till att locka med något trevligt till dig själv när du är klar med ditt projekt. God mat, dryck, ny teknikpryl, ny bil, konsert, naturupplevelse eller kanske bara att få ta det lugnt utan åtaganden – du vet själv vilken belöning som du vill ha.

När du firar en seger säger du till din hjärna ”mer av det där, tack” och när du lockar med något åtråvärt kommer du att anstränga dig mer. Rimligen blir även resultatet bättre.

Har du några egna tips på dåliga vanor att ge upp? Kommentera gärna.