Jag känner män som ”hållt på med” styrketräning i tjugo år, men som är svagare än många nybörjare. Skillnaden mellan dem och proffsen är hur de mäter sina framsteg.

Vad som mäts blir gjort
– Tom Peters

När någon säger ”jag tränar seriöst, jag går till gymmet fyra dagar i veckan”. Då frågar jag ”jasså, vad är ditt mål? Vad är din fettprocent? Hur mycket tar du i marklyft? Var är du i din träning om ett år?”. Då får jag till svar ”nämen alltså, jag tränar för att må bra”.

Mitt svar ”aha, det är alltså en hobby, varför sa du inte det?”.

Det är okej att ha hobbies, men lura inte dig själv

Jag gillar musik och att sjunga, men det är inget jag sysslar seriöst med. Jag lyssnar ofta på musik och sjunger hellre än bra. Det är okej, allt vi gör behöver inte ha ett långsiktigt mål, läs även ”Vikten av att ha tråkigt”.

Men om ditt mål är att se ut som Ryan Reynolds i kroppen behöver du en tydlig strategi och mäta dina framgångar dagligen.

Att syssla med något betyder inte att du är dedikerad till något

Du behöver inte nödvändigtvis ha några titlar eller utbildningar att skylta med. Några av de mest framgångsrika männen i många områden är självlärda. Däremot har de alla i min erfarenhet en sak gemensamt; de mäter sina framgångar.

De antecknar vad som fungerar och inte fungerar, och anpassar sig därefter. Du kan köra bänkpress varje dag i trettio år, men om du lyfter fel, blir du aldrig lika bra som män som utför övningen korrekt.

Föreställ dig ett möte med hajarna I serien ”Sharktank” får entreprenörer chansen att sälja in sina idéer till en panel av framgångsrika affärsmän och kvinnor. Jag rekommenderar programmet till alla Wannaprenourer där ute som tror dom har en vinnande affärsidé. Frågor de måste svara på; Hur ser marknaden ut för din produkt? Vilken är din målgrupp? Hur mycket har du tjänat hittills på din produkt? Var är du ekonomiskt om två år? Om du inte känner dig redo att svara på dessa frågor kanske du inte ska sluta ditt dagjobb ännu.

Läs även: Starta företag vid sidan av ditt jobb

Tre frågor som avgör ifall du är seriös

Har du ett mål? Har du en plan för att nå dit? Mäter du dina framgångar? Om du inte kan svara på dessa frågor är du en plaskare. Det är kul att vara en plaskare, det kan göra ditt liv marginellt bättre, men det är inget recept för exceptionell framgång.

Vi på Maskulint siktar inte mot att bli mediokra utan exceptionella män, i alla områden som är viktiga för oss. Om du delar vår ambition (oavsett var du är nu i din utveckling) hör av dig till oss och gå med i vår privata grupp.

Läs även:

Är du ett proffs eller plaskare