Andlig och mental utveckling

Vikten av att ha tråkigt

Minns du hur tråkigt det kunde vara i barndomen ibland? Kanske minns du också att du har haft tråkigt i vuxen ålder? De människor som föds i dag, och även de som närmar sig 20-årsåldern, vet kanske inte vad det innebär att ha det riktigt långsamt.

Anledningen till att det är svårare att ha tråkigt är naturligtvis det enorma utbud av nöjen som finns. Spel, appar, TV-kanaler, ja hela internet är ett bisarrt nöjesfält som kan distrahera även de mest fokuserade av hjärnor.

Det är människornas fel

Och visst är vi över 30 duktiga på inte ha tråkigt vi med. När en ledig stund ges mellan arbetsuppgifter händer det lätt att smartphonen halas upp, och facebookflödet kollas, eller kanske är det något spel som spelas, eller ett kattklipp på YouTube.

Inget ont om den moderna tekniken – det är ju vi människor som väljer att gå den nöjeslystna vägen. Det är vi som väljer att pilla med mobilen istället för att reflektera, vara närvarande eller ha en konversation med någon i närheten. Vi är inga offer, vi är individer som väljer vad vi gör.

Den som har tråkigt blir bättre på att uppskatta

Så, varför ska vi då ha tråkigt? Helt enkelt för att hjärnan behöver det. Vi behöver få referensramar, så att vi uppskattar det som verkligen betyder något. Om vi aldrig har tråkigt är risken överhängande att vi inte uppskattar den där fina biffen lika mycket, eller njuter lika mycket av en intim stund med en kvinna, eller av den härliga doften av tall under skogspromenaden.

Den som har tråkigt blir mer kreativ också. En uttråkad person börjar oundvikligen att försvinna i väg i tankar, och i dessa tankar kan bra och konstruktiva idéer dyka upp.

Så leve tråket. Våga ha tråkigt oftare.

Tidigare artikel

En man är vad han åstadkommer

Nästa artikel

Fem enkla sätt att göra bättre intryck

Författaren

Dan Forslund

Dan Forslund

Dan är en författare och coach med produktivitet och psykisk hälsa som fokus. Utöver produktion av böcker driver han en podd och håller workshops i produktivitet. Till vardags jobbar han som SEO-strateg och content writer.

Läs Dans texter om produktivitet och personlig utveckling på hans blogg: danforslund.se

2 Comments

  1. […] Jag gillar musik och att sjunga, men det är inget jag sysslar seriöst med. Jag lyssnar ofta på musik och sjunger hellre än bra. Det är okej, allt vi gör behöver inte ha ett långsiktigt mål, läs även “Vikten av att ha tråkigt”. […]

  2. […] är det svårt att fokusera för att uppgiften är tråkig. Detta kan vara en svår nöt att knäcka för stunden, men det är viktigt att inte ge […]

Kommentera