Minns du hur tråkigt det kunde vara i barndomen ibland? Kanske minns du också att du har haft tråkigt i vuxen ålder? De människor som föds i dag, och även de som närmar sig 20-årsåldern, vet kanske inte vad det innebär att ha det riktigt långsamt.

Anledningen till att det är svårare att ha tråkigt är naturligtvis det enorma utbud av nöjen som finns. Spel, appar, TV-kanaler, ja hela internet är ett bisarrt nöjesfält som kan distrahera även de mest fokuserade av hjärnor.

Det är människornas fel

Och visst är vi över 30 duktiga på inte ha tråkigt vi med. När en ledig stund ges mellan arbetsuppgifter händer det lätt att smartphonen halas upp, och facebookflödet kollas, eller kanske är det något spel som spelas, eller ett kattklipp på YouTube.

Inget ont om den moderna tekniken – det är ju vi människor som väljer att gå den nöjeslystna vägen. Det är vi som väljer att pilla med mobilen istället för att reflektera, vara närvarande eller ha en konversation med någon i närheten. Vi är inga offer, vi är individer som väljer vad vi gör.

Den som har tråkigt blir bättre på att uppskatta

Så, varför ska vi då ha tråkigt? Helt enkelt för att hjärnan behöver det. Vi behöver få referensramar, så att vi uppskattar det som verkligen betyder något. Om vi aldrig har tråkigt är risken överhängande att vi inte uppskattar den där fina biffen lika mycket, eller njuter lika mycket av en intim stund med en kvinna, eller av den härliga doften av tall under skogspromenaden.

Den som har tråkigt blir mer kreativ också. En uttråkad person börjar oundvikligen att försvinna i väg i tankar, och i dessa tankar kan bra och konstruktiva idéer dyka upp.

Så leve tråket. Våga ha tråkigt oftare.