Livet består av stora och små kriser. De kriser vi överlever, leder alltid till nya lärdomar. När vi nu rör oss in i Covid-19:s mörker, närmar oss stormens öga, är det med hopp om överlevnad och en tid för eftertanke. Hur vill vi ha det när krisen är slut?

Ville vi verkligen ha en ny värld?

Vi är många som har varit missnöjda med det materialistiska nöjeslystna sättet att leva, som drömt om en omstöpning av civilisationen och livet på planeten. Nu kom det som de flesta av oss nog inte var riktigt beredda på – en pandemi. Nu är det upp till bevis. Var det bara tomma ord för att kompensera för streaming-maraton med chips och öl, eller ville vi verkligen uppleva den nya världsordningens födelse?

Personligen blev jag väldigt berörd av de raserade skyskraporna i slutet av filmen Fight Club. Det var vackert för mig. Varför? Ja, för att jag i slutet av 1990-talet, när filmen kom, fortfarande inte hade blivit vän med den värld vi lever i. Jag drömde om något annat, något jag inte riktigt kunde formulera på den tiden. En harmonisk värld i mindre skala, med mindre stress och ett syfte; mening.

Vad växer ur ruinerna?

Hur krisen slutar och vad som händer sedan är något vi bara kan spekulera i just nu. De förberedelser vi kan och bör göra just nu är de som vi vet att kommer att gynna oss oavsett utgång. Här är några av dessa förberedelser:

  1. Knyt nätverk och skapa grupper med andra män. Välj ut personer som du kommer att ha nytta av, och som kommer att ha nytta av dig.
  2. Håll dig i fysisk form. Oavsett om du drabbas av smitta eller ej, när dagen kommer och krisen är slut kommer du att behöva vara i form. Dessutom klarar du krisen bättre om du inte dekar ner dig.
  3. Meditera och jobba med ditt mindset på olika sätt. Håll dig i psykiskt bra skick. Ta chansen att träna i krissituationen (eller – du har inget val).
  4. Lär dig praktiska färdigheter som du kan få nytta av: odling, överlevnad, fiske, jakt, byggnation, hantering av motorsåg, filtrering av vatten. Kolla in prepperlitteratur och liknande.
  5. Samla nyttiga ting, som du endera kan bygga med, använda för överlevnad eller byta med andra. Detta inkluderar pengar.

Ta chansen och bestäm vad du vill ha efter krisen

Vi är många som har hunnit fundera flera varv över vad det innebär om detta är slutet, för oss personligen (det finns ju ändå viss risk för att dö) och för samhället som sådant. Av erfarenhet vet jag att krissituationer alltid ger en möjlighet att börja om, med ett nytt liv. Vare sig det är skilsmässa, nytt jobb, nära döden-upplevelse eller något annat.

Om du väntar tillräckligt länge kommer du dock att återgå till det vanliga, det som var innan. Om du därefter fortsätter med din samhällskritik är frågan: menade du verkligen allvar? Det är lätt att sitta där i sin fåtölj och tala om hur saker borde vara, och hur livet borde vara. Det är desto svårare att omsätta tankarna i handling. Personligen imponeras jag inte ett dyft av den som inte gör verklighet av sina drömmar. Då stannar de vid att vara just drömmar.

Berätta för oss andra vad du vill ha

Ta chansen och berätta om din drömtillvaro. Hur vill du att ditt liv ska vara efter krisen? Skicka privatmeddelande eller kommentera under artikeln. Kanske är det fler läsare som vill samma sak, kanske kan ni göra gemensam sak. Berätta nu, det kan innebära oväntade möjligheter att förändra ditt liv. Och andras. För alltid.

Vad händer sen?

Eftersom ingen vet vad som kommer sen, är det den som är flexibel som kommer att lyckas bäst. Kom ihåg Charles Darwins berömda ord: survival of the fittest. Den som anpassar sig bäst är den som överlever – inte den som är smartast eller starkast. Men vad sägs om att med hjälp av din grupp satsa på att vara stark, smart och anpassningsbar?