Hur kan vi undvika konflikter och missförstånd längre fram i tiden, genom att vara extra tydliga med våra intentioner i början av en relation eller ett åtagande?

Ungdomen är den bästa tiden för att pröva sig fram och begå misstag, pröva olika utbildningar och jobb, dejta olika typer av kvinnor och så vidare. Men allteftersom vi blir äldre eller ställs inför mer allvarliga åtaganden, som att skaffa barn, gifta sig, investera i ett företag etcetera, måste vi vara på det klara med vad vi verkligen vill och uttrycka detta med tydlighet.

Jag ger här exempel på tre områden från mitt liv, där jag hade kunnat bespara mig decennier av lidande och konflikter genom att vara ärlig med mig själv (och andra) om vad jag verkligen ville ha.

Sex och relationer

Här vill jag först börja med en disclaimer; för att kunna ställa höga krav i en relation med en kvinna, måste du först ha något att komma med själv. Om du är fet och lat, oerfaren med kvinnor, arbetslös och en obotlig beta, förvänta dig inte att du kommer lyckas få en kvinna av hög kvalitet. Då borde du inte ens leta efter ett förhållande utan arbeta på dig själv istället tills du känner dig redo. Däremot kan du fortfarande dejta för att få sex och slipa på ditt Game.

Med det sagt, det tog mig tre långa förhållanden och dussintals kortare relationer med kvinnor innan jag lärde mig vikten av att vara tydlig med mina intentioner. Likt många andra män kompromissade jag ofta med mina egna värderingar och försökte mötas halvvägs, detta är ett recept för katastrof. Tre viktiga områden ni måste vara överens om innan ni ens överväger ett långvarigt förhållande;

  1. Grundläggande värderingar: politik, religion och vad räknas som otrohet.
  2. Sexliv: vara ärlig med vad ni vill få ut sexuellt av ert förhållande, vad ni gillar och hur ofta ni vill ha sex. Om du inte är redo att kompromissa med vad du vill ha ut sexuellt av ert förhållande, var tydlig med att du kommer gå vidare ifall hon ”tappar lusten”. Läs även ”Hur får jag min fru att ha sex med mig”.
  3. Långsiktiga mål: vill hon fokusera på att bilda familj och skaffa barn, eller fokusera på karriären? Kan ni båda tänka er att flytta till en annan stad? Är hon redo att kompromissa med sin livsstil för att du ska kunna uppnå dina mål?

Karriär och ekonomi

En familjemedlem till mig satsade tidigt all sin tid och energi på att bli bra på ett yrke, han var väldigt framgångsrik och kunde ge sina barn en trygg uppväxt. Först när han fyllde femtio bröt han ihop och insåg att han slösat bort nästan hela sitt liv med ett yrke som inte låg i närheten av vad han egentligen ville hålla på med. Jag vet även flera motsatta exempel, på män som slösat bort sitt liv med att bara flumma runt utan att lära sig någonting som kan gynna deras karriär.

När det gäller att ta långsiktiga beslut för din karriär och ekonomi vill jag ge följande råd, varav flera jag tyvärr inte följde själv: försök att hitta en genomskärningspunkt mellan vad du är bra på, vad du tycker om att göra, och vad marknaden söker efter. Bind inte upp dina pengar och resurser i sådant som inte gynnar dig; dyra statusprylar, beroenden (tobak, alkohol), elektronik, en oönskad graviditet etcetera.

För mer om hur du kan öka ditt ekonomiska IQ, läs min recension av Robert Kiyosakis ”Rich Dad Poor Dad”.

Politik och ideellt arbete

Detta exempel kanske inte berör så många av våra läsare, men går ändå att dra flera lärdomar ifrån som går att applicera på andra områden. Jag offrade åtminstone tio år av mitt liv på politik och ideellt arbete, framförallt inom två olika politiska partier. Detta ledde eventuellt till att jag brände ut mig, blev desillusionerad och lämnade partipolitiken för gott. Efter det hade jag inga meriter eller resurser, eftersom jag gett allt till de organisationer jag arbetat för. Dessutom ändrade jag min inställning radikalt i flera frågor efter att jag lämnat politiken, men som jag fortfarande förknippas med.

Det största problemet med politiska program och religioner, är att de är paketlösningar, om du vill tillhöra någon av dessa klubbar måste du köpa hela programmet. Om du vill vara kongruent, är det bästa att vara öppen med vad du tror på och varför. Du behöver inte köpa någon paketlösning på världens problem, och du behöver inte ta ställning i alla frågor du inte vet svaret på. När någon försöker pressa in dig i en -ism, stå upp för ditt eget inre partiprogram, även om det inte är färdigskrivet.