Den här artikeln skrevs av Ludvig Almgren förra året vid tiden för Börje Salmings död, men eftersom den här sidan inte var i bruk då publicerar vi den nu som en väldigt sen hyllning till en älskad svensk hjälte.
Emellanåt föds en man som i sitt liv kallas för kung. Jag talar inte om en prins som ärver sin tron, jag talar om en man som utmärker sig på ett sådant sätt att människor omkring honom spontant börjar kalla honom för kung. Psykologen Carl Gustaf Jung har skrivit om detta fenomen och kallar det för en arketyp. När en man har nått tillräckligt långt i sin psykologiska utveckling har han kommit till kung-arketypen, då börjar han utstråla en energi som alla genast känner igen.
Föddes som same
Börje föddes i utkanten av civilisationen i Jukkasjärvi till en samisk far och en svensk mor. Det kanske låter märkligt för oss idag men på 1950-talet var det inte coolt att tillhöra en minoritet och det var först i slutet av sin karriär som han ens nämnde sin kulturella tillhörighet. Så småningom fick han rösträtt i Sametinget och 2020 deltog han i Jag var en lägre ras i SVT där han pratar om hur olika myndigheter behandlade hans farföräldrar.
Började tidigt
Redan vid 6 års ålder började han åka skridskor på en rink i Matojärvi och började sedan spela hockey i Kiruna AIF innan han blev värvad till Brynäs. 1972 hade en scout från Toronto Maple Leafs hört talas om en talang vid namn Inge Hammarström och beslöt att åka till Gävle för att ta en närmare titt. Efter att ha sett några matcher blev han mer imponerad av den unge Salming och gav honom ett erbjudande han inte kunde motstå.
Blev en legend
I början av 1970-talet var det mycket ovanligt med Européer i NHL och stilen skilde sig radikalt. Den nordamerikanske hockeyn var vid denna tid mycket mer fysisk och slagsmål var ett vanligt inslag. Börje fattade snabbt galloppen och blev en fruktad kämpe i de små trånga rinkarna. Han var den förste europé någonsin att spela 1’000 matcher i NHL och bland Toronto-fans var han känd som ”the King”. Han innehar fortfarande klubbrekordet för flest assister på en säsong i Maple Leafs.
Slog sig till ro
I början av 1990-talet spelade han några säsonger i AIK och bosatte sig i Waxholm utanför Stockholm. Efter hockey-karriärens slut engegerade han sig i sitt klädmärke, drev en importfirma för öl och vin, arbetade med same-relaterade frågor samt stöttade sin dotters karriär inom friidrott. 2014 medverkade han i Sommar i P1 och i November 2022 närvarade han vid Tidernas hockeygala i Avicii-arena, endast en vecka innan sin död i sviterna av ALS. En kung är död, länge leve Kungen!