Vardagen är en ständig utmaning i de tider vi lever i. Det finns många störningar som riskerar att ta din uppmärksamhet. Här presenteras fem av dem, med råd hur du hanterar dem.

1: Notiser

Plingen från olika digitala mojänger pockar på uppmärksamhet ,och stjäl den allt som oftast. Även om du, som jag, stänger av ljudet kan det visuella störa. Detta är den främsta anledningen till störningar i fokus skulle jag säga.

Lösning:
Se till så att du inte ser notiserna. Stäng endera av dem helt, stäng av mobil/surfplatta/dator/TV eller vänd skärmen nedåt. Det är faktiskt inte svårare än så!

2: Kommunikation

Telefoner som ringer, medarbetare/grannar/försäljare som knackar på dörren eller (precis som i fallet ovan) mail som plingar. Det finns många olika källor till kontaktsökande personer som stör din fokus.

Lösning:
Börja med att följa exemplet gällande notiser. I övrigt handlar det om att du behöver göra dig ostörd. Stäng av alla vägar in, förflytta dig bort rent fysiskt och förklara för alla som kan tänkas störa att du faktiskt inte får bli störd. Var hård och bestämd. Förklara att du styr din agenda, ingen annan!

3: Barn

Dina egna barn kommer troligt att kliva in mitt under videomötet med den där viktiga kunden, eller under din viktiga fokustid på kvällen. Detta trots att du gjort klart för dem att du inte får störas. Jodå, även du som tycker att du har total pli på barnen (så länge de är små).

Lösning:
Se till att ha en annan vuxen som är redo att ta hand om barnen ifall de tänker störa dig. Japp, det finns ingen annan bra lösning! Förutom att avlägsna dig geografiskt.

4: Rastlöshet

När det är svårt att vara koncentrerad och stilla i arbetet kan det bero på flera anledningar. Distraktioner i olika form, låg energi och tankesurr är några exempel.

Lösning:
Se till att röra på dig, ta en rask promenad om du varit stilla. Vila lite vid behov och återfå energi. Meditera för att lugna ner hjärnan. Kanske behöver du även påverka atmosfären. Dra igång någon musik som passar med det du ska göra, eller stäng av musik om du vill ha tyst. Kontrollera din omgivning och få den att bli på ett sätt som gynnar dig.

5: Tristess

Ibland är det svårt att fokusera för att uppgiften är tråkig. Detta kan vara en svår nöt att knäcka för stunden, men det är viktigt att inte ge upp.

Lösning:
Den som är känslig för tristess, är förmodligen beroende av inspiration och motivation. Detta tränas bort genom att ha bra rutiner. Jobba vid bestämda tider, oavsett hur peppad du är. Om det är riktigt illa med motivationen kan du alltid göra en tredjedel av uppgiften. Se till att alltid komma ett steg närmare målet. Ge inte upp på grund av tristess.