Genom att gå utanför dina preferenser motverkar du den starka kraften i konfirmationsbias, eller att bli insnöad. Risken är annars att du stannar i din övertygelse, och i din utveckling.

Först ett par begrepp som du kanske inte har hört förut:

Serendipitet betyder ungefär ”oavsiktlig upptäckt”. Ett exempel från historien är penicillinet, som upptäcktes när det visade sig att bakterier trängs undan av mögel. Upptäckten hade inte skett, om det inte vore för att Alexander Fleming lät bli att diska innan han gick på semester… Även upptäckten av röntgen ska ha kommit till på detta vis. Läs mer på Wikipedia här.

Konfirmationsbias är tendensen att (omedvetet) vara uppmärksam på sådant som bekräftar ens egen världsbild, och vara mindre uppmärksam på information som motsäger den. Ett exempel är så kallade filterbubblor, där sparade sökningar på Google, spårning med anpassade annonser och liknande (enligt vissa) ger en person en ensidig bild. Läs mer om konfirmationsbias här.

Därför ska du akta dig för konfirmationsbias

Den som blir insnöad i sin egen världsbild riskerar att begå samma misstag om och om igen. Det är också farligt vad gäller ens beslutsfattande, framförallt beslut som gäller andra människor.

För egen del är det förlorad utvecklingspotential som skrämmer mest. Om jag låter bli att lyssna på ett budskap för att det motstrider min uppfattning, eller för att fel person har framfört det, blir jag en begränsad man. Det är bättre att få försvara sina ståndpunkter och få dem prövade, så att felaktigheter successivt kan mejslas bort.

Så kan du utnyttja serendipitet

Poängen med serendipitet är att du inte kan styra den, eftersom du inte vet när eller om den inträffar. Det går ändå att ge den en chans att komma.

Ett av mina främsta tips är att inte alltid använda internet när du söker information. Gå till ett bibliotek och leta där. Fråga andra personer, och gärna personer som inte tycker exakt lika som du. Be dem om boktips. Be personer du inte känner om boktips.

Jag gör ibland saker som inte är ”min stil” eller inte är likt mig. Faktiskt var en del av anledningen till att skaffa barn just detta. Det var inte likt mig, och jag visste inte vad som skulle hända. Mycket hände, och jag kan lugnt säga att mycket av det var oväntat.

Åk en annan väg, välj en annan maträtt

Den som alltid gör lika, kan också råka ut för serendipitet. Men den som vågar lämna komfortzonen för en stund är den som kommer att utvecklas, med eller utan serendipitet. Det är alltid det obekväma och ovana som får oss att lära nya saker.

Från och med imorgon, ta en annan väg till jobbet och ät en annan mat till lunch. Ät på en annan restaurang. Prata med personer du inte brukar prata med. Läs en tidning du inte brukar läsa. Lyssna på en spellista du inte brukar lyssna på. Anmäl dig till en kurs där du har maximal chans att misslyckas. Vem vet vad som kommer att hända?