Ensamhet är en stor källa till problem. Bitterhet, psykisk ohälsa, problem att få jobb, problem att träffa kvinnor och brist på gemenskap – ja listan kan göras lång. Men det är lättare sagt än gjort att skaffa vänner, så hur gör man?

1. Sök upp de som har samma intressen

Jag är själv introvert, och hade inget vidare stort nätverk en gång i tiden. På grund av att jag startade ett företag behövde jag nå ut till fler, och började använda Twitter för att hitta potentiella samarbetspartners och kunder. Helt enkelt lära känna personer på bra positioner, något som i sin tur tog mig till olika galor och arrangemang.

På det privata planet startade jag en blogg och skrev om sådant som intresserade mig då (alternativt leverne, överlevnad, filosofi och existentiella frågor). På detta sätt fick jag kontakt med ett flertal personer som hade ett eller flera av de intressena gemensamt med mig. En av dem är Ernst Robert Almgren, en av de viktigaste personerna i mitt liv idag.

Självklart kan detta råd även omsättas i fysiska aktiviteter, som att gå med i föreningar, sportklubbar, jaktlag och liknande.

2. Dela med dig av ditt kunnande

Som en direkt fortsättning på rådet ovan, se till att ge de personer som har samma intressen ett värde. Sikta på att bli en man av värde, snarare än en man av framgång (rådet kommer från Einstein). Genom att visa vad du går för och vem du är, kommer du att få ett förtroende.

Personer som ser att du är en värdefull man kommer att vilja knyta kontakt med dig. Genom att utbyta erfarenheter och hjälpas åt kan ni utvecklas och stötta varandra. Jag rekommenderar att du väljer ut personer som är intressanta för dig, och ha regelbunden kontakt. Jag och Ernst har pratat regelbundet i telefon i cirka fyra års tid nu, något som bland annat resulterat i Maskulint och allt runt detta, förbättringar i våra egna projekt, och stora värden i våra privatliv.

3. Sitt inte inne och vänta

Du behöver ta initiativ. Ingen kommer att komma och knacka på din dörr. Bjud hem personer som verkar vettiga, eller gå ut och ta en öl. Använd internet och ta kontakt med intressanta personer genom att ställa frågor som du kan lära dig av. Det finns inget att förlora.

4. Jobba med dig själv

Känns det jobbigt att ta kontakt med folk? Är du osäker på om du ”duger” och är intressant nog? Inga konstigheter, och inget att skämmas för. Självkänsla kommer inte av sig själv. Läs våra artiklar om personlig utveckling, sätt upp olika mål och följ dem. Bli en person du själv tycker bra om.

5. Ta kontakt med en befintlig grupp

Punkt 4 är inte alltid så lätt. En bra väg att gå är att ansluta till befintlig grupp. Vår långsiktiga plan med Maskulint är att erbjuda just en sådan grupp, där män kan träffas och utbyta erfarenheter.

Detta är delvis samma råd som punkt 1, men här handlar det mer om gruppformation snarare än enskilda personer. Det kan vara enklare att gå direkt till en grupp än att ta kontakt med en person du inte känner.