För närvarande går jag igenom en svår situation i mitt förhållande. Hur det kommer att sluta vet jag inte just nu, men medan tankarna fortfarande är aktuella vill jag få ner dem i en text. Min förhoppning är att de ska kunna hjälpa dig som läser detta, om du själv får problem.

1: Skaffa en ”safe person”

I boken ”No More Mr Nice Guy” (länk) pratas det om vikten av ”safe persons”, vilket innebär en eller flera manliga vänner som du kan släppa garden helt inför. Fördelen med detta är att du kan vädra dina tankar och få goda råd innan du gör något förhastat. Jag har själv haft en otrolig nytta av Ernst, skribent här på Maskulint, som både hindrat mig från att göra dumma förhastade saker, och som även hjälpt mig att genomskåda kvinnor.

2: Se till att ha ryggen fri

Har du agerat med värdighet, som det anstår en man? Kan du se ditt agerande ur ett utifrånperspektiv och nickande konstatera ”jag har agerat på bästa möjliga sätt”. Fel agerande kan vara dels att du gått med på och tagit för mycket skit, men även att du faktiskt varit orättvis mot din partner. Använd din safe person för att utvärdera detta.

3: Damage control

Om stormen kommer, är du redo? Tänk dig in i ditt värsta scenario, och föreställ dig vad hon skulle kunna ställa till med. Vilken är din plan? Vilka åtgärder behöver du göra? Jag har lyckligtvis klarat mig från de större skitstormarna personligen, men vet flera fall där män drabbats såväl psykiskt som ekonomiskt i sviterna av ett havererat förhållande. Minimera skadan. Frågan gärna någon som du vet att har råkat illa ut, och fråga vilka råd han skulle ge. Denna plan skadar inte att ha redan tidigt i ett förhållande.

4: Stoicism

Agera stoiskt. (läs artikel här). Vem vill du se tillbaka på om fem år? Ditt agerande nu kommer du inte att kunna ändra på. Tänk på det innan du sätter igång med hämndaktioner och andra skitstormar. Läs även min artikel om att skilsmässa inte är hela världen (länk).

5: Var beredd på skitstormar

Även i det bästa av förhållanden kan det komma oväntade skitstormar. Var därför alltid beredd på att det kan hända saker, och de kan hända snabbt. Det betyder inte att du aldrig ska känna dig bekväm och trygg, men det betyder att du alltid behöver vara på din vakt och att inte bli för beroende av henne.

6: Ta det röda pillret

Läs våra artiklar om det röda pillret ( vad är det röda pillret?, de fem stadierna av det röda pillret, det röda pillret i praktiken) och förstå kvinnans natur bättre. Läs även artikeln om oneitis (länk). Det är inget fel med att jaga enhörningar, men bli inte besviken om det där fina hornet visar sig vara av plast. Din enhörning kanske är ett högst ordinärt sto.