Det finns mycket som händer i världen som inte förtjänar någon uppmärksamhet som Kardashians, feminister och Melodifestivalen. Men om du inte bryr dig om någonting är du ganska värdelös.

De som säger att de inte bryr sig ”I don’t care” vill ofta framställa sig själva som någon sorts rebeller. Vilket innebär att de visst bryr sig. De försöker bara värdesignalera till andra som säger att de inte bryr sig i hopp om att få deras bekräftelse.

Om du inte bryr dig om vad massan tycker är det ofta bra, men om du inte har någon standard som någon annan anser vara värdig att leva efter är du troligtvis bara lat eller en sociopat. Proklamerandet att du inte bryr dig är lite som när någon skriver på Fb att de inte vill leva längre, det är ett sätt att få andra att försöka övertyga dig om att fortsätta leva.

Jag bryr mig inte om pengar

Detta säger bara människor som lever på bidrag eller som fått ärva en förmögenhet. Pengar bör givetvis inte vara ditt högsta mål i livet, men vad pengar representerar borde vara av essentiell vikt för ditt liv; tid åt familj och intressen, tillgång till nyttig mat, boende och vård, möjlighet att resa, tillgång till utbildning, teknik och möjlighet till innovation. Vad händer om;

Du behöver vård för cancer men köerna är för långa och du behöver privat vård? Det blir inbördeskrig och du behöver fly landet (inte så långsökt som det låter)? Du blir anklagad för ett brott du inte begått och behöver en bra advokat? Det blir inflation likt Tyskland efter första världskriget? Ditt hus brinner ner och täcks inte av din försäkring.

Jag bryr mig inte om sex

Du ignorerar en av de största drivkrafterna för män (om inte den största). Detta gör dig ointressant för de flesta kvinnor och att du framstår som svag för andra män. Samma hormoner som driver oss till att vilja ha sex är de som driver oss till att lyfta tyngre på gymmet, bygga ett staket eller avancera i vår karriär. En frisk man borde söka efter och regelbundet ha sex. Och nej, porr är inget lämpligt substitut.

Du behöver inte jaga kvinnor hela dagarna, men bortse inte från din sexdrift, kanalisera den till något konstruktivt; i din träning, skrivande, entreprenörskap och i allt du tar dig för. Läs även vår artikelserie om testosteron.

Jag bryr mig inte om mitt utseende

Du kanske är en av dom som säger ”jag bryr mig inte om utsidan eftersom det är insidan som räknas” newsflash: ingen bryr sig om din insida om din utsida ser ut som en katastrof. Ditt yttre är din reklam till omvärlden, det påverkar vilka jobb, kvinnor och vänner du kan få. Även de mest godhjärtade umgås hellre med människor som ser bra ut. Ditt yttre handlar även om att visa tillhörighet( se sista stycket om tribalism). Läs även min artikel om stil (länk).

Jag bryr mig inte om min hälsa

Jag tänker inte vara som dom där narcissisterna som lyfter vikter hela dagarna på gymmet för att få stora muskler. Jag tänker inte springa flera mil i veckan för att kunna vinna nån fjantig medalj i något lopp. Jag tänker inte lägga flera hundra kronor i månaden på hälsokost. Bortförklaringarna är många, och det uttalade motivet är ofta att ”gå emot strömmen” av ”hälsohets”.

Det finns givetvis inga garanterier för att bra kost och träning kommer ge dig ett långt och friskt liv, men det ökar dina chanser avsevärt. Din kropp och hälsa är den viktigaste förutsättningen för att du ska kunna åstadkomma någonting. Om du inte tar hand om din hälsa respekterar du inte dig själv, och om du inte gör det varför ska någon annan göra det?

Jag bryr mig inte om politik

Du kanske inte tänker på politik, men politiker tänker på dig. Om du ignorerar politiska förändringar är du ett ständigt omedvetet offer för andras idéer. Du behöver inte nödvändigtvis engagera dig partipolitiskt, men om du inte åtminstone är medveten om vilka politiska krafter som styr samhället kommer du vara en av dess första offer.

En stark klan av muslimer kan se till att din kommun styrs av politiker som vill ha shariapoliser. En stark lobbygrupp av hbtq-aktivister kan tvinga din son att bära klänning på förskolan, staten kan (som i Tyskland) konfiskera din sommarstuga för att använda som flyktingförläggning. Men detta handlar inte bara om politik.

Jag bryr mig inte om tribalism

Detta betyder bara att du inte har någon stam som står bakom dig. Du kan kalla det klaner, gäng eller stammar, men i slutändan är det grupper av framförallt män men även kvinnor som avgör vilken typ av samhälle du lever i. Världens mest framgångsrika män tillhör stammar eller mäktiga grupper, de mest framgångsrika folken på jorden är tribala. I dagens samhälle kan du leva ett helt liv utan grupptillhörighet, men du kommer aldrig spela i dom större ligorna, och för vinnarna är du inte relevant.

När en naiv kristen missionär från USA åkte till en isolerad ö med primitiva stammar för att sprida sitt evangelium, slutade det med att han blev fylld med spjut och pilar, han tillhörde inte deras stam. Men även i ett progressiv modernt land som Sverige har vi hundratals grupptillhörigheter som kan handla om liv och död beroende på sammanhang; religion, musiksmak, vilket fotbollslag du hejar på etcetera. Läs även ”Vikten av att starta ett gäng”.