Det finns vissa dagar som är helt hopplösa, där inte ens den mest stoiske kan ta sig igenom utan ett vredesutbrott. Det är fullt mänskligt och näst intill oundvikligt att vi alla hamnar där ibland. Det viktiga är att vi accepterar detta, och arbetar oss tillbaka snarare än dröjer kvar i pessimismens rike. Här kommer fem enkla åtgärder som tar dig tillbaka upp i sadeln.

1: För ett bra humör – agera ut aggressionen

Har ungarna fått kräksjuka samtidigt som det är stressigt och deadlines på jobbet, samma vecka som svärmor kommer med sin dvärgpudel på besök? Och som pricken över i går tvättmaskinen sönder och vattenläcka i källaren är ett faktum. Ibland är livet mer än lovligt jävligt, och då är det tillåtet att bli fullständigt skogstokig.

I sällsynta fall som dessa är det tillåtet att bortse från självbehärskning och gå bärsärkagång. Ta en stor slägga och slå sönder den där båten som du aldrig får ilagd ändå, sopa ner den där fula vindflöjeln som frugan satt upp, spöa skiten ur sandsäcken samtidigt som du lyssnar på Best Of Slayer. Ja, gör något utåtagerande för att ”blow off some steam” som amerikanerna säger.

2: Fortsätt utan att se tillbaka

Fastna inte i grubbel och bitterhet. Du hade en plan innan, och den avbröts av att saker gick åt fanders, men det betyder inte att allt är kört. Bara för att en enda av dina minutiöst planerade dagar sket sig behöver du inte lägga dig ner och dö. För att slänga in ytterligare en amerikansk floskel: ”cut your losses” och gå vidare. Acceptera ditt nederlag och kom tillbaka på banan så fort som möjligt.

Jag vet folk som har kraschat med motorcykel, konkat med sina företag och misslyckats på andra sätt. De som har lyckats är de som inte dröjt kvar i skräck för att krascha igen, utan faktiskt har kört vidare även när det tog emot. Det vuxna ibland säger till barn som faller: ”upp igen!”, är ett bra råd till oss vuxna också.

3: Umgås med dina vänner och din familj

Med glada goda vänner är det svårt att fortsätta vara arg och nedstämd. Dina manliga vänner kommer att utmana och stötta dig, kanske retfullt utmana dig. Din kvinna och dina barn kommer att ge dig kärlek. Din familj och släkt kommer att ge dig stöd och trygghet. Dina närmast bekanta kommer att behandla dig precis som vanligt.

Ät något gott tillsammans och koppla bort det jobbiga som har hänt. Samla styrka i din vila och glädje, och framförallt: se det meningsfulla i denna samvaro. Det är ju för detta du lever, inte sant? Låt det sporra dig.

4: Inspireras

Inspiration är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta som människor. Vi har alla olika inspirationskällor, men några av dem är universella. Naturen behöver inte ens betraktas för att ge värde. Det räcker med att lyssna på den, känna dess doft och insupa dess närvaro under en promenad. Det finns något väldigt gammalt och kraftfullt i bandet mellan människa och natur. Återkoppla och känn harmonin.

Kultur ger inspiration och rikedom för själen. Lyssna på bra musik, se filmer som berör dig på djupet och läs böcker som öppnar nya delar av din hjärna. På detta sätt kan du snabbt lämna ilskan eller förbittringen från vardagen. Låt en av de odödliga mästarnas böcker tala till dig, med ord som väger tyngre än en dags tillkortakommanden.

5: Gör något onödigt och kul

Spela lite TV-spel med barnen, ta fram gitarren och spela med vännerna, skjut lerduvor eller bygg ett torn av kartonger. Lek utan krav på att uträtta något. Njut av livet.

Det är när vi gör annat som de genialiska tankarna kommer. Jag har själv använt detta flertalet gånger, när kreativiteten avstannat. Gör något annat. Något som bara är kul. Rikta fokus åt annat håll, och lös omedvetet problemet.