Jag ger ofta män rådet att undvika förlorare, men tänk om du själv identifierar dig som en förlorare? Var inte orolig, det finns hopp, jag har själv varit där

Jag brukade avsky begrepp som ”förlorare” och ”vinnare” jag tyckte de var för kategoriska, nedlåtande mot de som haft en tuff bakgrund och skrytigt för eliten. Av samma anledning ogillar feta människor att tala om ”tjocka” och ”smala”, de panka att tala om ”rika” och ”fattiga” och så vidare.

Jag brukade se mig själv som en förlorare

Jag minns en fest från när jag var i 19-års åldern, en person i vårt sällskap började berömma mig för olika bedrifter, något i stil med ”du har grymma betyg, du är bra på att tala och dessutom ungdomsledare, du är en riktig vinnare”. Nästan reflexmässigt svarade jag ”nej det är jag inte”.

Det blev en obekväm stämning och han som berömde mig blev besviken på mitt svar. Men trots att jag hade bedrifter bakom mig, hade jag ännu fler osäkerheter. Jag var mobbad under min uppväxt, hade en dömande far, vågade inte prata med tjejer etcetera. Jag kände mig inte som en vinnare, och det var största hindret.

Vad är egentligen en vinnare

Om du tänker dig en tjockis som avskyr sig själv för sin vikt, han börjar gå till gymmet och träna hårt varje dag, äta bättre med mera. Blir han en vinnare den dag han uppnått den fysik han vill ha? Inte nödvändigtvis. Att bli en vinnare handlar enligt mig om ett beslut du måste fatta själv, och det är inte beroende av externa faktorer.

Du kan nämligen ha en fantastisk fysik och fortfarande vara en förlorare, både i dina egna och andras ögon. Samma sak gäller att tjäna mycket pengar, uppnå hög status och så vidare. Om ditt inre inte överensstämmer med din yttre verklighet, spelar det ingen roll vad någon annan tycker om dig.

Varför ser jag mig själv som en vinnare idag?

För dig som svensk låter det sannolikt otroligt förmätet av mig att tala om mig själv som en vinnare, jantelagen sätter sina spår. Har jag extremt mycket pengar? Nej. Ser jag ut som en fotomodell? Nej. Har jag en viktig position i samhället? Nej. Så vad fan snackar jag om? Jo detta:

Jag ser fram emot att gå upp på morgonen (särskilt måndag morgon). Jag är förlovad med en kvinna som motsvarar allt JAG vill ha och som hittills gett mig två underbara barn (vi ser fram emot fler). Jag spenderar merparten av min tid på att göra vad jag älskar, och det hjälper samtidigt andra att leva bättre liv. Slutligen; Jag älskar mitt liv och går i rätt riktning.

Hur kan du bli en vinnare?

Att bli en vinnare handlar för mig alltså inte om att bygga drömkroppen, tjäna massa pengar eller få makt och inflytande, däremot kommer ofta dessa saker som ett resultat av att du:

  • Börjar tänka som en vinnare.
  • Börjar agera som en vinnare.

Men hur börjar du tänka som en vinnare när du upplever att du befinner dig i botten av hierarkin? Nedan går jag igenom den process jag själv gått igenom i fem steg.

1. Börja med att tjäna andra (sätt egot åt sidan):

Detta kan låta som ett konstigt råd för att börja se dig själv som en vinnare. Men när vi upplever att vi befinner oss på den absoluta botten handlar det ofta om ett skevt perspektiv. Jämfört med din hjälte på tv, dina kollegor eller klasskompisar kanske du står lågt i rang, men hur står du i jämförelse med:

Personen född utan ben och armar? Med föräldern vars barn är döende i cancer? Med den dryga miljard människor som lever i absolut fattigdom? Det finns givetvis mindre extrema exempel, men du fattar säkert min poäng. När du fokuserar på att hjälpa andra som mår sämre än dig, flyttar det fokus från bekymmer du blåst upp i ditt huvud.

Detta kommer på sikt ge dig mer medkänsla både med dig själv och andra, och dessutom att bli bättre på nästa punkt.

2. Lär dig att vara tacksam för vad du redan har (Matteus-effekten):

En av de saker som utmärker en alfa (länk) men även vinnare överlag, är deras förmåga att vara tacksamma över vad de har, istället för att fokusera på vad de inte har. När du kan känna dig tacksam för små segrar och tillgångar underlättar detta för dig att bygga momentum när du strävar efter mer.

Exempel: Om du är tacksam över att tjäna 10 000 kronor i månaden kommer du bli betydligt mer lycklig över att börja tjäna 15 000 kronor i månaden, vilket i sin tur kommer sporra dig till att vilja tjäna 20 000 kronor. Om du är bitter över att du ”bara” tjänar 20 000 kronor i månaden, kommer det sannolikt inte kännas som en stor vinst att börja tjäna 25 000 kronor.

Detta är vad som brukar kallas Matteus-effekten (från bibeln) som säger ”den som har mycket ska få mer, och den som har lite kommer förlora även det”. Många (inklusive jag) tolkar detta som en analogi för mindset, om din attityd präglas av överflöd blir det lättare att vinna oftare.

3. Bli en mästare på att hantera motgångar:

För att parafrasera den kända repliken från Rocky-filmerna ”livet handlar inte om hur hårt du kan slå, utan om hur många slag du kan ta och fortsätta kämpa”. Läs även min artikel om ”Rejection Proof”. När vi ser media och filmer lyfta fram vad som ser ut att vara framgångsrika människor, ser vi oftast bara deras segrar.

Men om du läser några kända biografier över framgångsrika män kommer du snabbt se ett mönster av enorma motgångar, och att det är deras förmåga att hantera dessa som är största källan till deras segrar. De som är bäst på att förföra kvinnor har oftast blivit avvisade mer än andra. De bästa entreprenörerna har oftast gått i konkurs mer än andra och så vidare.

Det finns tyvärr inget ”Lyckomynt” som det Joakim von Anka besitter, som ger dig ett frikort från motgångar, nederlag och besvikelser. Om du vill bli en vinnare, måste du först bli en mästare på att hantera tillfälliga förluster och bakslag.

4. Se möjligheter och agera (den ena är värdelös utan den andra):

Positiva affirmationer kan hjälpa dig att börja se fler möjligheter i ditt liv, men om du inte agerar på dem gör det ingen större skillnad. Självhjälpsindustrin är övergödd med böcker och kurser om hur du lär dig att se möjligheter och potential i dig själv och andra. Men detta är bara ena halvan av ekvationen, vilket gör böcker som ”The secret” och dylikt till rent humbug. Du blir inte rik för att du erkänner att en investering kan fungera, du blir rik genom att göra smarta investeringar konsekvent över lång tid (och genom att acceptera förluster som jag tog upp i förra punkten). All framgång följer mer eller mindre samma formel: observera – planera – agera – utvärdera – kalibrera – och agera igen. Att observera världen omkring dig med fokus på möjligheter är bara första steget, och utan agerande blir även det helt värdelöst, följ processen, jobba hårt och skörda frukterna av ditt arbete.

5. Lär dig att ta emot beröm (varken skryt eller jantelag):

Den här punkten tog mig decennier att förstå värdet av. Många svenskar tror antingen att de måste visa falsk blygsamhet eller vara arroganta skitstövlar. Men att kunna acceptera beröm och tacksamhet från andra är en otroligt viktig pusselbit i att bygga ett vinnar-mindset.

När du förminskar eller bortförklarar dina framgångar (även om det bara är för syns skull) solidifierar du din inre bild av dig själv som mindre värd. När någon säger det där gjorde du jävligt bra, behöver du varken svara ”äh det var väl inget” eller ”japp jag är bättre än dig”.

Du kan faktiskt svara ”tack så mycket, jag har arbetat hårt för att kunna göra det”. Jag önskar att jag hade kunnat göra det som 19-åring när jag fick beröm på den där festen. Men det tog mig många år av både inre och yttre arbete innan jag nådde det tillstånd jag befinner mig i nu. Jag har dessutom haft hjälp av mentorer, bröder, psykologer, andliga lärare och många fler.

Var schysst mot dig själv, tänk långsiktigt, var inte rädd för att be om hjälp, grubbla inte ihjäl dig, ta första steget idag, var redo på bakslag. Och kom ihåg, du förtjänar bättre och mer av dig själv!