Självkänsla är något som skapas under en lång tid, genom att du flyttar fram dina positioner på en rad olika områden. För att sporra till fortsatt strävan är det viktigt att du får uppleva framgång regelbundet.

En stor framgång inom ett område är inte det du ska sikta på, utan att höja dig själv på flera viktiga områden. På detta sätt kan du hela tiden nå framgång inom ett område, även om det går trögt på andra. Här är några råd för hur du riggar ditt liv för fler segrar, och därmed bättre självkänsla.

Dela upp det stora i små delar

Segrar och framgång är något vi behöver uppleva dagligen. Därför behöver det bli lättare att lyckas, framförallt under perioder då livet känns motigt och jobbigt. Det är därför viktigt att vi delar upp målen i delmål, så att det blir mer att ”bocka av”.

Vi bör även ta med de små vardagsbestyren i målen, åtminstone inledningsvis, för att få anledning att känna oss lyckade. Ett bra exempel från det militära, och som även tas upp av Jordan Peterson, är att bädda sin säng. Den som börjar morgonen med att bädda sin säng, har åtminstone en liten framgång att leva på om resten av dagen blir till missbelåtenhet.

Jobba med flera områden samtidigt

Identifiera alla områden i ditt liv, och se över om dessa är till belåtenhet. Om de inte är det, se till att påbörja någon form av aktivitet som skapar utveckling. Det behöver inte vara några stora ambitioner. 30 minuters promenad per dag är bättre än att alltid ligga i soffan, och 10 armhävningar är bättre än inga alls.

Vilka är då de områden som ska ses över? Förslagvis: träning/motion, mental träning, relationer, hobbyprojekt, din roll som förälder, kost/mat, ekonomi och karriär. Det är förstås bara du som kan säga vad som är relevant för dig.

Vikten av att reflektera

Se till att göra plats i ditt schema för eftertanke. Den som ständigt producerar eller konsumerar, kommer inte att ha tid att stämma av med sig själv om saker och ting är rätt och ger bra resultat.

Under dessa reflektioner kan du med fördel jämföra dagsformen med tidigare år, och se vad som har hänt. Här ser du om resultatet är av önskad karaktär, eller om åtgärderna ska förändras.

Självkänslan – ett spöke som uppstår från ingenstans

När jag på allvar började jobba med mig själv, införde jag rutiner som dagligt skrivande, långa promenader, lyssning på poddar och ljudböcker, styrke- och konditionsträning, meditation och iskalla duschar. För att få detta rullande använde jag dagliga todolistor. Vissa dagar hann jag inte med allt, men jag nöjde mig med att minst tre rutor behövde bockas av.

Med tiden förbättrades min självkänsla, men jag kan inte säga exakt när, hur eller varför detta skedde. Precis som jag inte kan peka ut ett exakt datum där jag började kalla mitt skägg ett skägg, istället för skäggstubb eller utväxt. Det är arbetet med delarna som skapar en sammantagen känsla av helhet, och den delen är självkänslan.

Bra självkänsla – en motor för framgång

Vid den punkt där självkänslan blir bra, kommer samtliga av dina utvecklingsområden att gynnas. Det blir en positiv snöbollseffekt, där känslan av att ”allt” går bra uppstår. Oundvikligen kommer du även att må bättre.

Det kan kännas långt bort att uppnå de stora målen, men de små kan förverkligas redan imorgon. Gå lite längre, gör två armhävningar extra eller sov en halvtimme längre. Fortsätta jobba långsiktigt, och tillåt dig att misslyckas med målen ibland. Fem år senare kommer du att ha nått till en punkt där du inte längre minns hur det är att vara den man som du är just nu idag.

Lycka till!

Lyssna även på mitt podcast-avsnitt om vikten av små segrar: