Under en alldeles för stor del av mitt liv har jag begränsat mitt sätt att vara, för att visa hänsyn för andra. Det handlar mycket om att acceptera sådant som fick mig att må mindre bra, till förmån för andra personer. I dag har jag slutat med detta, och mitt råd är att även du gör det.

Om martyrskap

Kristna martyrer var något annat än de martyrer vi pratar om till vardags. En martyr av det ursprungliga slaget var en person som dog för sin sak, och senare blev hyllad/upphöjd för detta. Utanför kristendom har det också pratats om martyrer, med betydelsen någon som dör för sin sak. Betydligt mer hedervärt än vardagsmartyrer, som i princip är människor som tycker synd om sig själva. Med tillägg: de tycker synd om sig själva, men vill även ha bekräftelse och medlidande från andra för sina uppoffringar. ”Och ingen tack får man för det” är sådant som en martyr ofta säger, med hopp om att få en klapp på axeln.

Alla nice guys är martyrer

Har du läst boken No More Mr Nice Guy? Läs artikel om boken här (länk). En viktig del av att vara en nice guy är detta med att ge för att få, i ett så kallat dolt kontrakt. Detta är närbesläktat med martyrskap. Den gemensamma nämnaren är att det, i båda fallen, handlar om en outtalad önskad. En nice guy kan städa huset, diska, laga mat och fixa inför att frun kommer hem. Detta med hopp om att det blir svängom i sänghalmen. Men när hon inte vill ”belöna” honom, blir han sur och drar sig undan. Han säger inte att han är sur, utan tycker istället synd om sig själv. Alla uppoffringar var förgäves.

Se upp med dina egna tendenser

Jag har också varit en martyr, och en nice guy i flera avseenden. Dessa beteenden lurar runt hörnet, och kommer fram när du börjar tvivla på dig själv och ditt värde. När du blir beroende av andras bekräftelse för att må bra, då är du i farozonen. En martyr behöver en klapp på axeln, väldigt ofta, för att må bra. Framförallt behöver han andras ”stackars dig som är så snäll”, eftersom det bekräftar hans världsbild. Psychology Today listar i denna artikel 10 tecken på att du är en martyr i ditt förhållande, och detta stämmer väl överens med en viss typ av nice guy.

Släpp offermentaliteten och må bättre

Genom att jobba med ditt eget värde kan du bli fri från behovet av bekräftelse. Genom att sluta se dig själv som ett offer, kan du istället bli en förövare. Nej, skämt åsido, men när du är bekväm med dig själv och stolt över att vara den man du är – då får du enklare att skita i omvärlden. För mig blev det nödvändigt att göra den resan i samband med min skilsmässa. Framförallt då jag gjorde mycket i det tysta under äktenskapet, utan att vara tydlig utåt med mina egna behov. Det är alltid upp till oss själva att tillgodose våra egna behov – det är inget som kommer automatiskt, vare sig från vänner eller partners.

Säg vad du behöver, vad du tycker och vad du inte tolererar

I varje förhållande, med vänner eller partners, är det viktigt att du uttrycker dina intentioner och önskningar. Det är extra viktigt att du är tydlig med vad du inte går med på. För mig är det numera en självklar del av livet, och jag har bland annat hörts säga ”jag skiter i om 10 000 personer tycker att jag har fel – det här är hur jag vill ha det”. Önskningar och intentioner kan inte, och ska inte, ta hänsyn till samhällsnormer eller liknande.

När du går in i ett nytt förhållande är det viktigt att du uttrycker även de obekvämaste av åsikter. Exempelvis om du inte vill att din flickvän ska umgås på fritiden med andra män, utan dig. Klart impopulär åsikt – men om du mår dåligt av hennes umgänge – ut med språket! Det är upp till henne att avgöra om det är viktigt att lyssna på sin partners önskan. Som jag ser det, även ett test om hon är något att ha.

Detta är ett botemedel mot passiv aggressivitet

När du får in vanan att säga vad du tycker, ventilera ditt missnöje eller ställa krav, blir livet enklare. Om du – som jag – har en tendens att bygga upp raseri över tid, kommer du att må betydligt bättre med denna metod. Det där övertrycket som du bär på, och som ofta briserar över småsaker och drabbar oskyldiga, är inte bra för hälsan. Högt blodtryck sedan förut? Då ska du definitivt tänka på detta.

Genom att vara rak och ärlig med dina önskningar kommer du även att minska ner på insinuationer och sarkasmer. Indirekt kommunikation är fegt, och inte sällan ignoreras det. Säg rakt ut vad du tycker istället. Ett personligt exempel var när jag laddade inför en arbetsuppgift och blev störd av en medarbetare. ”Nej, jag vill inte diskutera. Jag vill jobba i fred. Gå ut härifrån.” sa jag och skickade ut honom från mitt kontor. Vad som hände sen? Han berömde mig inför chefen, då detta väckte respekt.

Självuppoffringar får inte drabba dig själv

Även om du inte är en martyr, kanske är du en stark man som tar på dig andras bördor. Det är vackert så, och som män ska vi ju vara berget i stormen för våra nära och kära. Men det finns också en gräns. Den gränsen går vid ditt eget välbefinnande. Om du känner att du behöver förminska dig själv, eller mår psykiskt dåligt över en lång tid på grund av dina åtaganden – avbryt övningen. Jag lovade mig själv att inte ”ta skit” för några år sedan, och ämnar hålla detta. En viktig del i detta är just att vara genuin, uttala mina intentioner och inte bära på sådant som äter upp mig inifrån. En annan viktig del är att säga ifrån bestämt, när det är befogat.