Nihilism är ett allvarligt hot mot ditt konstruktiva mindset. Ett synsätt som går ut på att ingenting har någon mening kommer självklart att ta knäcken på vilken motivation som helst. Det värsta är att nihilismen är såväl charmig som lockande.

Hur hanteras nihilistiska vänner?

En strävsam man i en flock med nihilistiska män som lever för nöjen kan få det extremt kämpigt. ”Äh vafan skit i gymmet, ta en bira… eller fem. Hehehe!”. ”Var inte en sån tråkmåns”, ”Du kommer i alla fall att dö”. Jodå, du känner säkert till det där. Sällan är det något fel på dessa män heller, kanske tillhör de dina närmaste bekantskapskrets. När du lämnar dem för gymmet kommer du att känna dig som en tråkmåns och kanske även en svikare.

Det är lite drastiskt att kalla män du umgås med för nihilister, men jag tror att du förstår poängen. Detta är personer utan ambitioner, utan mål och som ser livet som en kort nöjestripp innan döden. Är de lyckligare än du? Jag gissar att de inte är det. Varför behöver de annars berusa sig med alkohol, TV-spel och andra nöjen? Innerst inne är de avundsjuka på dig, och agerar likt krabbor i en hink; de drar alla som försöker ta sig upp ur gyttret.

Konsten att stå emot lockelsen

Om du inte tycker om att känna dig som en svikare och tråkmåns – hitta andra män att umgås med. Det räcker med att ha en kompis att följa med till gymmet. Eller en vettig konstruktiv person som du pratar med regelbundet, som korrläser det du gör och som hjälper dig att hålla nivå och hög standard. Just det – hitta nya vänner. Det betyder inte att du behöver överge de gamla, men bredda bekantskapen och hitta likasinnade.

Du behöver inte alltid stå emot lockelsen. När du har varit på gymmet tre dagar i veckan, skrivit en bok eller byggt ett hus senaste två månaderna kan du gott kosta på dig lite nöjen. Om inte annat, så för att fira det där nya rekordet i bänkpress eller kanske att du renoverade klart huset. Låt dig väl smaka av segerns sötma. Den hade inte smakat lika gott om du druckit av den var och varannan dag, eller hur?

”Vi är alla människor”

En av de farligaste fällorna är den som handlar om att relativisera lättja. Det är mänskligt att supa. Alla gillar att dricka. Det skojas om att supa. Och det sups, hela tiden. Vi hjälps åt att dunka varandra i ryggen för att vi är busiga och handlar på Systembolaget flera gånger i veckan. Tro mig, jag har sett hur det går för en del män som faller in på den stigen. Ingen vacker syn.

Det kan gälla andra saker som bygger på att vi godkänner ett liv utan värderingar som normalt. Otrohet, kriminalitet, underlåtenhet mot våra barn och feghet när det gäller att stå upp för det som betyder något. Förkastandet av värderingar är det första steget. Påstående ”Vi är alla människor” kan vara första steget mot att ge dina barn ett sämre liv.

Stå upp – våga vara pompös

Du kommer att känna dig ensam om du kliver upp och ropar om värdighet, värderingar och moraliska principer. Du kommer att bli kallad det ena och det andra. Framförallt av liberala människor som förlorat sig i nihilismens och uppgivenhetens djungel. De har massor med ord för en sån som du, en sån som har fräckheten att tycka något, att stå för något och att visa det öppet.

När du väljer att agera ut dina värderingar, att sträva efter något högre, då provocerar du alla de som försöker glömma bort att de bara sitter av tiden här i livet. Att de halvligger på bänken i en existentiell vänthall, med spritflaskan i handen. I väntan på döden, men dessförinnan de sista ögonblicken, de som innehåller den plågsamma insikten om ett bortkastat liv.

Läs även:
Ett år utan alkohol
Stå för något istället för att ironisera