Två tredjedelar av alla som begår självmord är män. Den vanligaste dödsorsaken för män under femtio är självmord. Vad beror detta på? Och vad kan vi göra åt det?

Disclaimer: jag är ingen psykolog, sök alltid professionell hjälp om du har självmordstankar, det är inget att skämmas för, tvärtom är det att ta ansvar för dig själv och dem du bryr dig om. Det betyder inte att du är svag, eller galen, det är att agera medvetet och rationellt – som en man.

När jag började tala och skriva offentligt om min ångest och PTSD blev jag förvånad över hur många män i min närhet som kontaktade mig. De var tacksamma för min berättelse och vågade därför berätta om sin egen kamp mot ångest. Jag har aldrig försökt begå självmord, men jag har haft självmordstankar under perioder i mitt liv, även om det var längesen nu.

Jag har alltid kämpat med depression och har träffat många män som övervägt eller till och med försökt ta livet av sig.

Ett avsnitt av vetenskapens värld fick mig att sätta igång

Jag hade tänkt skriva om detta länge, när jag råkade se ett avsnitt av vetenskapens värld som handlar om just ämnet ”självmord bland män” gav det mig en välbehövlig knuff. SVT som annars spyr hat över män, förtjänar cred för att de åtminstone tar upp detta. Avsnittet utgår främst från en brittisk dokumentär som är rätt bra, men i slutet av programmet är det en massa dravel om att män måste vara mer sårbara och inte vara ”macho” som du kan bortse ifrån.

Några utdrag och chockerande statistik från dokumentären

• Självmord är den vanligaste dödsorsaken ibland män under femtio
• Två tredjedelar av alla som begår självmord är män (70%), mer än bilolyckor och cancer
• I Sverige tar fyra personer om dagen sitt liv
• Forskare misstänker att många olyckor i själva verket är självmord
• 70% av män i England svarar att de inte ser sin mentala hälsa som bra
• 69% av män säger sig vara bra på att känna igen mentala problem hos andra men inte hos sig själva
• Det är en större risk att män begår självmord ifall en anhörig till dem redan gjort det
• Män dör oftare i självmord än kvinnor eftersom män väljer dödligare metoder för att begå självmord, detta beror enligt vissa forskare på att män är mer risktagande och har en högre smärttröskel än kvinnor. Men det mest troliga är att kvinnor oftare ”försöker” begå självmord för att få uppmärksamhet

Varför är självmord så vanligt bland män?

Psykologerna som uttalade sig i dokumentären tror att män känner en konflikt mellan nya och gamla manlighetsideal. Män definierar sig fortfarande med sin yrkesroll och baserar ofta sitt värde som män med sitt värde på arbetsmarknaden. De känner fortfarande att de borde vara familjeförsörjare, oavsett hur mycket deras fruar tjänar. Framförallt känner de en konflikt mellan männen de är och männen de känner att de borde vara.

En annan anledning är att män ofta isolerar sig själva när de är i ett långvarigt förhållande. Detta eftersom de förlitar sig helt på sin partner för känslomässigt återkoppling. Medan kvinnor oftast har ett brett nätverk för känslomässigt och personligt stöd. Vi män är dessutom mindre benägna än kvinnor att söka hjälp för mentala problem av rädsla för att framstå som svaga.

Utöver detta finns det lika många anledningar till att män begår självmord som det finns män. Men dessa är de vanligaste.

En maskulin analys och råd för män

Vi på Maskulint försöker alltid att motverka offermentalitet, syftet med denna artikel är inte att få allmänheten att tycka synd om män. I min erfarenhet är en cementering och acceptans av offertänkande att göra någon en otjänst. Det är uppenbart att det samhälle vi lever i inte bryr sig särskilt mycket om mäns välmående, utan bara våra plikter.

Detta är viktigt att förstå, inte för att få en plats vid offerbordet tillsammans med feminister, hbtq och minoriteter. Män behöver förstå detta för att sluta offra sig för människor som skiter i dom, och börja fokusera på sig själva.

Här är några länkar med råd:

Sluta vara en betjänt åt kvinnor

Sluta ta skit i ditt förhållande

Slit inte arslet av dig på ett jobb du hatar för att ”det är det rätta”

Sluta oroa dig, lär dig om stoicism

Börja med styrketräning

Höj ditt självförtroende genom att bemästra din stil

Om du är singel, lär dig Game

Umgås med maskulina män, skapa ett gäng

Sluta skämmas, tacka gudarna för att du är man

Skambelägg inte män som mår dåligt

Lika viktigt som det är att inte fastna i en offerroll är det att inte skuldbelägga män för att de mår dåligt eller att bara säga till dom att ”rycka upp sig”. Forskning har visat att bara fråga någon om de tänker begå självmord kan rädda liv. Något de inte nämner i dokumentären, men som utan tvekan spelar en stor roll i mäns mentala ohälsa är massmedias hatkampanjer mot män. Läs mer om detta i ”Hatindustrin mot vita män” och ”Nio effekter av skuldbeläggande mot män”.

Att sluta läsa tidningar och se på filmer och serier med antimaskulina budskap är en bra början. För att män ska kunna återkräva sin roll och identitet som män kan de börja med vår vår läslista.

Om du är en man som mår dåligt och läser detta: låt inte ett samhället säga åt dig att din manlighet är ”problematisk” eller ”giftig”. Vårt samhälle behöver mer manlighet inte mindre!