En av mina viktigaste insikter om livet lyder: ta ingen skit. Låt ingen trycka ner dig. Förnedra dig inte. Det här är särskilt viktigt i ett förhållande.

Värde kommer inifrån – inte från bekräftelse

Många män agerar vänliga vaktmästare, gör som de blir tillsagda av kvinnan och muttrar lite i smyg över ”regeringen”. Känns det igen? Oskyldigt, kan tyckas, men det är där förfallet börjar. Din respekt för dig själv börjar sakta dala, och samtidigt dalar också din kvinnas respekt för dig. Det kan du inte nöja dig med.

Så här ligger det till: Det är ett alltför vanligt misstag att mäta sin egen duglighet, sitt värde som man, i bekräftelse från partnern. Vad är då felet med det? Jo, det spelar ingen roll hur bra du gör ifrån dig om kvinnan inte bekräftar dina ansträngningar. Om du har en tystlåten kvinna, eller en som tar dig för given (ofta båda) kommer du att leva i illusionen att inget du gör är gott nog.

Din partner – en självklar supporter

Botemedlet: Ge fan i att mäta ditt värde utifrån din partners uppskattning. Låt ditt värde komma inifrån. Sätt mål, gör ditt jobb och bocka av todolistan. Är du nöjd med kvaliteten och kan känna dig stolt? Bra, för där ligger belöningen. Den riktiga belöningen kan inte vara beroende av yttre omständigheter som en kvinnas återkoppling.

Men för all del: Sjävklart ska din partner ge dig bekräftelse och visa respekt. Annars får du tala om det för henne. Din partner ska vara en självklar supporter och stötta dig i det du gör. Precis som dina nära manliga vänner också ska göra. Men du ska inte stå och falla med detta.

Du är ingen jävla vaktmästare

Så vad menar jag med att du inte ska ta skit? Du ska inte lyda befallningar och finna dig i att vara en sorts underordnad vaktmästarsnubbe eller fixare. Sträck på dig och prioritera efter eget huvud, och ge din kvinna uppgifter precis som hon ger dig uppgifter. När du kommer med egna önskemål, och när du nekar henne sådant som är oviktigt eller som du inte har tid med för tillfället – då kommer den där respekten. Den är en bonus, men samtidigt ett måste i ett sunt förhållande. Men som sagt: se den som en bonus och gör dig inte beroende av den.

För vidare läsning om detta rekommenderas böckerna No More Mr Nice Guy (länk) och Men Are From Mars, Women From Venus. Sistnämnda kan du låta partnern läsa också.