I dagens samhälle där allt fler västerländska kvinnor är dedikerade till manshat eller karusellen, är det värt att ingå ett LTR eller till och med äktenskap? Det finns en starkt växande rörelse i västvärlden som anser att svaret är nej.

Jag tror inte du kan nämna många stora uppfinningar skapade av gifta män. Var själv, det är skapandets hemlighet. Var ensam, det är då idéer föds.

– Nikola Tesla

I skrivande stund har jag tre barn från två olika förhållanden, och är förlovad sedan flera år tillbaka. Men många av mina vänner har helt gett upp på långvariga relationer och planerar inte heller för att bilda familjer. Dessa vänner kallar sig inte MGTOW, men de baserar sina beslut på samma premisser som denna relativt nya rörelse, främst baserad i USA. MGTOW står för ”Men Going Their Own Way”, på svenska ”män som går sin egen väg”.

Är MGTOW kvinnohatare och incels?

MGTOW har av msm kallats för alltifrån kvinnohatare till incels. Men i själva verket består denna rörelse främst av män som gett upp på traditionella relationer med kvinnor efter ett flertal misslyckade förhållanden och giftermål. Flera av dessa har slutat i att dessa män blivit fråntagna umgängesrätt med sina barn, förlorat mer än hälften av sina tillgångar och blivit utsatta för falska anklagelser i samband med skilsmässor.

De män som ingår i denna rörelse är väldigt diversifierad, med många etniciter, yrkesgrupper och olika åldersgrupper. Det som förenar dem är misstro mot äktenskap och långvariga relationer med kvinnor. En del av dessa väljer att bara ha engångsligg med kvinnor, medan andra går så långt att de ger upp sex helt och hållet. Inte för att de inte kan få sex, men för att de inte vill ta riskerna med oönskade graviditeter, betala underhåll efter skilsmässa, könssjukdomar med mera.

En stor rörelse i USA och i Manosfären

I Sverige har det talats väldigt lite om detta fenomen, men i USA och mer specifikt inom Manosfären är det en stor rörelse som fått genomslag i populärkulturen. Bland annat Henry Cavill, skådespelaren som gestaltar Stålmannen i MCU, har sagt i intervjuer att han undviker kvinnor för risken med metoo-anklagelser. Framförallt har denna rörelse sin upprinnelse i den skeva sexuella marknaden i västvärlden, som har blivit alltmer ofördelaktig för män sedan den sexuella revolutionen i slutet av sextiotalet. Läs även ”de sexuella utopiernas makt”.

Den gamla sexuella marknaden – trygghet mot sex och reproduktion

Den gamla sexuella marknaden (före sextiotalet) kan sammanfattas med ”trygghet mot sex och reproduktion (barn)”. I äktenskapet stod mannen framförallt för familjens ekonomiska försörjning och fysiskt skydd mot externa hot. Medan kvinnan tillförde sex, reproduktion och trohet. Mannen och kvinnan kompletterade varandra i sina respektive könsroller istället för att konkurrera med varandra, som feminister försöker få dem att göra idag.

Denna uppdelning innebar att mannen fick göra avkall på sitt sexuella imperativ; att ligga runt med flera kvinnor och ”sprida sin säd. Och att kvinnan fick göra avkall på sitt sexuella imperativ; att hoppa från förhållande till förhållande i jakt på en man av högre värde (hypergami). Resultatet blev i de flesta fall stabila förhållanden som än idag är den bästa förutsättningen för att barn ska kunna växa upp i en trygg och närande miljö.

Den nya sexuella marknaden – Kvinnor får äta kakan och behålla den

Den nya sexuella marknaden bygger på att kvinnor får behålla sina tidigare privilegier från traditionella förhållanden: mannen ska uppvakta henne, vara huvudförsörjaren (trots att hon har en egen inkomst), erbjuda ekonomisk och fysisk trygghet (även om de skiljer sig), vara en gentleman det vill säga öppna dörrar, bjuda på middagar och presenter med mera. Samtidigt ska mannen vara ”jämställd” det vill säga dela på hushållsarbetet och ta hand om barnen. Samt acceptera inkvoteringar av kvinnor på höga positioner och lika lön oavsett prestation från kvinnan.

Mannen ska inte heller förvänta sig regelbundet sex eller ens att hon vill skaffa barn, vilket tidigare var några av de få fördelarna för män i ett äktenskap. Introduktion av liberala abortlagar, p-piller och mjukare skilsmässolagar, gör dessutom att en skilsmässa nästan alltid är en vinst för kvinnan och ofta en förödande förlust för mannen, både vad gäller ekonomi och vårdnaden om barnen. Se dokumentärerna ”The Redpill” och ”Divorce Corp”.

MGTOW för vem?

Som jag nämnde innan kan MGTOW vara ett rimligt val. Många vetenskapsmän, andliga ledare och fritänkare, har valt bort kvinnor och familj för att kunna dedikera sitt liv till ett högre syfte. I vissa familjer räcker det för en man att vara där för sina syskonbarn och att leva vidare genom dom. En fördel för män, till skillnad från kvinnor, är att vi inte har en biologisk klocka på samma sätt. Vi kan skaffa duglig avkomma i väldigt sena år och vår förmåga att impregnera minskar inte avsevärt med åldern (ifall vi håller oss friska).

Med andra ord är detta inget val vi nödvändigtvis måste göra för resten av vårt liv, utan något vi kan pröva under en kortare eller längre period, för att se ifall det passar oss.

Tillfällig MGTOW

De flesta män har perioder i sina liv då de följer MGTOW, utan att kalla det för det. Under vissa perioder av våra liv är det särskilt gynnsamt, till exempel under intensiva perioder av studier, andligt sökande eller i byggandet av ett eget företag. Den period där jag framförallt råder män till att pröva detta, är direkt efter en skilsmässa eller brytandet av ett längre förhållande. Under denna tid är det värt att avhålla sig från andra kvinnor för att arbeta på sig själv, reflektera över vad du vill, och hinna njuta av tiden som singel.