Det är populärt att påminna människor som råkat illa ut, att andras val inte är deras fel. Exempelvis vid otrohet, svek och lögner. Till viss del kan deras agerande dock påverkas av vad du gjort tidigare. Det är alltid bra att ta ansvar för vilken del av skulden som är din.

”I had it coming”

Den engelska termen ”I had it coming” har ingen bra svensk översättning, men den förklarar mycket av hur jag tänker i detta fall. En dålig vana som inte bryts kommer till slut att leda till ett visst utfall. Den som dricker sprit varje dag kommer förr eller senare att få hälsoproblem. Den som ljuger och bedrar sig partner kommer förr eller senare att bli utan partner. Och så vidare.

Vad jag menar här är att du som man kommer att få ett dåligt utfall i ditt liv, om du inte ser till att fortsätta utvecklas och bli en man av värde. Bara för att du är gift har du inte allt ”på det torra” och bara för att du har ett välbetalt jobb betyder det inte att du ska sluta lära dig. Det är din plikt mot dig själv och de viktiga personerna i ditt liv att hålla frame och hålla de manliga dygderna högt (mod)(styrka)(ära)(mästerskap).

Är andras val verkligen ditt fel?

Jag ska erkänna att jag spetsade till rubriken. Självklart är det slutgiltiga beslutet att bedra eller svika en närstående helt i händerna på den som väljer att göra så. I slutändan har den personen flera val, och ett av dem är definitivt att inte svika en viktig person. Men. Du kan bidra till att det valet inte behöver göras. Detta gör du genom att se till så att du är en värdefull man som ingen riskerar att förlora i vare sig affärer eller relationer.

Jag personligen har en skilsmässa bakom mig. Det är lätt hänt att lägga hela skulden på vad som ledde till den på min fd fru. Detta är dock en bekväm väg att gå, som ser till så att jag kan fortsätta vara som jag är utan att förändras. Det var inte den väg jag tog. Hon må vara skyldig till diverse saker och ting, men det hjälper inte mig. Det som hjälper mig är att fundera över vilka svagheter som fanns hos mig. Bekvämlighet och inställningen ”mitt på det torra” samt kroppsligt förfall hjälpte definitivt till.

Alla kan falla

Jag skulle inte hävda att vissa personer är födda obenägna till svek, medan andra är svekfulla från dag ett. Det är dock en bekväm inställning att ha, som kan bita dig i röven ordentligt. Flera av de jag känner har blivit lurade eller bedragna av personer de känt länge, som inte gjort några snedsteg alls på 20 år. Jag personligen hade inte heller väntat mig detsamma, som drabbade mig efter 15-16 år. Skulle jag underkänna alla människor som sviker sina närstående? Ja, jag har ingen respekt för dem. Men jag menar att detta kan drabba vem som helst.

En man som tillåter sig att förfalla och är för mjäkig, ointressant, ostrukturerad, utan mål kommer att riskera sitt förhållande över tid. Han blir inte lämnad dag ett, men 20 år som soffpotatis kommer att göra henne intresserad av att byta upp sig. Det finns ju redan i hennes DNA att göra så. Hennes svek kommer dessutom att rationaliseras av henne själv, speciellt om hon har hög moral.

Vad du kan göra för att inte bli lika påverkad av andras val

Arbeta alltid för att bli och vara den bästa man du kan bli. Hela Maskulint.se och våra tips om litteratur, metoder och mycket annat finns till ditt förfogande. Det är även viktigt att du umgås med andra män (läs: starta ett gäng). Som en viktig del i att bli den bästa man du kan bli behöver du även vara redo för att gå vidare med värdighet.

Oavsett hur mycket du anstränger dig kan det ändå sluta med att du blir sviken/lurad, och sådant är livet. Ingenting du har förtjänat, du är inget offer. Glöm inte att andras gärningar är deras och fortsätt ditt arbete med dig själv. Var inte en martyr. Bli så stark att du vågar vara optimistisk, och kan fortsätta ta risker i livet. Om du inte tar några risker kan du inte heller räkna med några större vinster.

Lycka till!