Folk säger ofta till mig ”du vet väl att gifta män lever längre?” Ja, och inomhuskatter lever längre också…

– Bill Maher (komiker)

Det finns många uppenbara fördelar med att vara i ett långvarigt förhållande eller i ett äktenskap. Och att ha barn i ett stabilt förhållande är ett av livets välsignelser. Men många män verkar tro att det måste ske på bekostnad av det bästa från deras liv som singlar. Om du tror på detta är det dags att omvärdera din livsstil och återerövra din manlighet.

Jag har träffat några av mina barndomskompisar sporadiskt under det senaste året. I många fall har dessa möten varit extremt deprimerande (dessa män är i min ålder, jag är trettiosju). Några vanliga meningar jag fått höra från dessa män är ”ja nu är äventyrens tid förbi, nu är det fotboll och bärs på helgen som är höjdpunkten, om kärringen tillåter”. Eller ”Jag är inte så intresserad av sex längre, det blir väl nån gång i månaden om tjejen släpper till”. Om träning ”äh jag orkar ändå inte, man är ju inte direkt tjugo längre, dessutom har jag ju redan en brud hemma”.

Är gifta män domesticerade?

Mina manliga vänner brukade vara vildhästar, dom är inte några vildhästar längre. Dom är som hästarna i Central park, som trampar på i sin egen skit och har skygglappar för ögonen

– Bill Maher

Att vara gift med en kvinna innebär givetvis vissa åtaganden som du inte bör fly ifrån. Men det bör inte innebära att du blir som ett jävla husdjur till ”din kvinna”. Som hon måste hålla pli på och städa upp efter. Om du har barn innebär detta ett ännu större ansvar, men återigen (jag talar från erfarenhet) dina barn blir inte heller lyckliga av att ha en försoffad toffel som pappa, som lever ett liv i tyst desperation, det slutar aldrig bra.

När du gifter dig och ni skaffar barn, innebär detta att du måste bidra för att försörja din familj, det innebär inte att du måste slita arslet av dig på ett jobb du hatar för att din familj ska kunna njuta av en av samhället definierad materiell standard. Det innebär att du måste umgås med din fru och dina barn tillräckligt, det innebär inte att du inte regelbundet bör umgås med dina bröder och sträva efter dina egna personliga mål. Det handlar om kompromisser, men inte på bekostnad av din integritet.

Din kvinna vill ha mannen hon gifte sig med, inte en skugga av den mannen

Fruarna till mina manliga vänner vill inte att dom ska leka med mig (en lycklig singelman), för jag bär med mig ett budskap om frihet

– Bill Maher

När du ger upp dina intressen, när du slutar umgås med dina manliga vänner, när du slutar sträva efter att bli bättre. Då överger du inte bara din identitet som man, du tar ifrån din kvinna allt som gjorde henne attraherad av dig när ni träffades. När en man och kvinna blir förälskade och attraherade till varandra, följer det alltid några månader av intensiv passion. Under denna period vill man bara spendera så mycket tid man kan tillsammans och ha massor av sex. Detta är biologiskt betingat och går alltid över efter en viss period.

När de initiala hormonstormarna avtagit, blir det ofta mer komplicerat, då handlar det om personkemi, gemensamma värderingar och att ”hålla glöden vid liv”. Det enklaste sättet att göra detta är att inte ge upp de egenskaper som gjorde dig attraktiv för din kvinna från början. Och som jag tog upp i artikeln ”varför män borde lära sig Game”, spelet med din kvinna tar inte slut när ni gifter er eller får barn. Samma spel som du förförde din kvinna med, är nödvändigt för att hålla ert förhållande levande. Om du slutar anstränga dig för att vara den bästa mannen du kan bli, för att vara attraktiv, hur kan du kräva någon motprestation från din kvinna?

Dina barn tar efter vad du gör, inte vad du säger

Vilken dåre som helst med en kuk kan få barn med en kvinna, men bara en riktig man kan uppfostra dom

– Furious Styles (Boyz N The Hood)

Om du har barn med din kvinna, är det ännu viktigare att du är sann mot din manliga identitet. Det finns en uppsjö av undersökningar som visar att din dotter en dag kommer välja en man som liknar sin far. Fråga dig själv om du är den typ av man du vill att din dotter en dag ska gifta sig med. Om din son inte ser upp till dig är risken stor att han kommer hitta sin förebild i filmernas värld (läs mer här), eller på skolgården, vilket är väldigt riskabelt.

I värsta fall kanske din son kommer känna att han inte har någon värdig manlig förebild alls, i det fallet är risken stor att han växer upp till att bli en Niceguy (läs No More Mr Niceguy).

Om du lever ett liv som du tror är det bästa för dina barn, men som du själv hatar, garanterar jag att dina barn kommer att känna av det. Om du inte strävar efter självförbättring, varför skulle dom göra det? Om du inte har en bra relation med din partner, varför skulle dom ha det? Om du inte försöker pressa ut varje droppe av framgång från ditt liv, varför skulle dom göra det?

Från ung alfahanne till en kraftfull patriark, familjens överhuvud

Alla fäder är skrämmande, dom är skrämmande just för att dom är fäder. Efter att en man fått barn, för resten av hans liv, är hans attityd ”åt helvete med världen, jag kan skapa mitt eget folk”. Jag kan äta vad jag vill, ha på mig vad jag vill, och skapa vem jag vill.

– Jerry Seinfeld

Många män är som mest hungriga och ambitiösa som när dom är singlar. Bara för att bli förvuxna pojkar när dom är i ett förhållande. Dessa män verkar tro att i samma stund de hittar ”rätt kvinna” och lyckats avla en unge, har dom ”klarat det”. Nu kan dom koppla av och luta sig tillbaka. Detta är ett extremt själviskt och defaitistiskt beteende. Det är som när en kvinna säger till sin man (vilket många korkat nog gör) ”jag levde ut mina sexuella fantasier innan jag träffade dig, du får bara äran att ta hand om mig”. Till skillnad från vad många tror tar inte livet slut när du är trettio, fyrtio, femtio eller ens sextio, det tar slut när ditt hjärta slutar slå.

Din kvinna och dina barn, dina bröder och din stam förtjänar det bästa av dig, och det är inte en tam jävla inomhuskatt. Men att vara en man handlar inte bara om att prestera, när du ger allt av dig själv, kan du även begära mer av andra, av ditt förhållande, av dina vänner, från din chef. Om du tar din roll som make och far på allvar, då är du inte längre bara en ung alfahanne, du är en patriark, familjens överhuvud och ledare. När du gifter dig med din kvinna blir hon din drottning, och du är hennes jävla kung. När du får barn har du knutit ett heligt band mellan dina förfäder och framtiden, ditt liv har fått en högre mening som går bortom din egen existens.

När du lever upp till din roll som patriark är du inte längre Conan barbaren, du är Kung Conan!