När det tar slut – är det tungt. När ens värld rasar spelar det inte så stor roll om ens förhållande gått på slentrian och vänskaplig nivå, ”för barnens skull” och så vidare. En raserad värld är ändå en omvälvande upplevelse, och det är naturligt att klamra sig fast vid dåtiden. Men det är fel väg att gå.

Känner igen mönster från när det tar slut

För mig personligen närmar det sig två år sedan mitt äktenskap sket ihop sig. Men jag har mina egna reaktioner i färskt minne, och när jag nu hjälper manliga vänner och bekanta ser jag samma mönster i beteendet i stora drag. Här kommer några tips på saker att se upp för. Det finns förstås goda råd också, men detta har adresserats i tidigare artiklar på samma ämne. Tipsen utgår i vissa fall från att det inte är kört med ditt förhållande än.

1: Undvik ensamhet

Du behöver minst en manlig vän som är redo för dina utläggningar och ditt tjat, ditt mjäkeri. En tålig lyssnande man som har egna erfarenheter av livet och förhållanden. Detta är en kraftfull tillgång. Om du inte har någon nära manlig vän borde du sträva efter att skaffa en. Men ta till vara på Maskulint och våra råd här. I vår privata grupp för Premium-medlemmar finns det dessutom möjlighet att prata ut med andra män, som kan ge goda råd. Alla som är godkända medlemmar har lovat inför oss att inte sprida informationen vidare utanför gruppen.

2: Needyness – se upp

I många fall är det kvinnan som initierar ett avslut. Hon är inte sällan den som är mest i kontakt med sina känslor, och därför är det hon som märker av ”försvunna känslor” och liknande först. Då börjar den jobbiga resan i att hon behöver vara själv, ut och gå och umgås med vänner. Medan du riskerar att bli ängslig och vill hänga efter, kramas och vara nära. Detta är raka motsatsen mot vad du ska göra. Håll dig borta istället. Inte bara för att det är bra att ge henne ”space”, utan för att det fanimig är omanligt och förkastligt att klänga på henne som en snyftig liten pojke. Ut och hugg ved för i helvete.

3: Vänta inte

Du ska inte låta henne diktera villkoren, och styra situationen. Se till att få foten utanför dörren snabbt, och var mentalt redo på att bryta upp redan nu. Ge henne ingen tidsfrist. Visa att du minsann inte tänker vänta på hennes ältande. Endera kommer hon till dig, eller så väljer du någon annan. Sätt press. Visa tydligt att du är redo för förändring, vilket innebär att hon känner sig hotad av att förlora dig. Börja träna, byt kläder, byt frisyr. Nästa steg är att… byta kvinna. Det fattar hon. Och om det inte leder till att ni återförenas var det ju lika bra ändå. Av med plåstret snabbt och låt såret läka i solen som skiner över dig, mäktiga man. Det är jävligt kul med ett nytt liv, så njut.

4: Lägg ner den passiva aggressiviteten

Dolda hot mellan raderna, insinuationer och annat fjant är inte värdigt. Tänk på att du ska vara stolt över ditt agerande om fem år, när du blickar tillbaka. Du ska vara en stoisk krigare genom denna process, även om tårarna hotar komma. Ja, det är inga fel att vara ledsen, men visa bara tårarna inför dina utvalda nära manliga vänner. Kvinnor må gilla män som gråter, men det är en farlig väg att gå, där du riskerar att förlora din värdighet. Om jag grät inför en kvinna i samband med skilsmässan? Ja, det är lätt hänt. Men se upp som sagt.

5: Se upp för toffelhjältebeteendet

Jag vet flera män som har avslutat långa förhållanden, hittat en ny kvinna rätt omgående – och sedan duschat henne i ömma kärleksord så gott som dagligen. ”Hon är den rätta”, ”hon är den enda”, ”älskar dig snuttepluttan” och annat öses likt en dusch av röda rosor över henne konstant. Inledningsvis är hon säkert smickrad, men den som beter sig som en butler kommer snart att förlora intresset. Hon vill ha en man, inte en pass-upp. När du lämnar ditt gamla liv och går in i ett nytt har du chansen att reseta allt som var dåligt med dig förut. Omfamna dina alfahanne-sidor och bete dig som en självsäker ledare, en som väcker beundran hos din kvinna. Som gör att hon är stolt över att vara med dig.

Det finns fler råd, men då vi vill hålla nere längden på artiklarna får det räcka med fem stycken denna gång. Om du gillar artikeln, kommentera gärna och kom med önskemål om frågeställningar för nästa artikel.