Jag skilde mig för cirka tre år sedan. I dag ser jag tillbaka på äktenskapet, jämför med mitt nya liv och konstaterar att det här blev bättre än väntat. Framförallt blev JAG bättre än väntat.

Äktenskapets död bidrog till Maskulints födelse

Frågan är om Maskulint skulle existera om det inte var för mitt havererade äktenskap. Under den sista tiden som gift pratade jag och medgrundaren Ernst Almgren många och långa samtal om manlighet, sexuell dynamik mellan könen och personlig utveckling. Det var i dessa samtal som idén om denna portalsida för personlig utveckling, och den nordiska manosfären föddes.

Jag läste nyss en del gamla texter jag skrev under de sista dödsryckningarna av äktenskapet. Som den drivande i att rädda familjen, försökte jag med alla medel att lösa de problem jag såg. De texter jag skrev då är dock sådant jag skulle skälla ut män för idag. Passivt aggressiva, melodramatiska och med starka drag av martyr. Nej, av den anledningen behövde jag den där skilsmässan.

Den jag är idag

När det begav sig höll även mitt företag på att gå i stöpet. Jag hade inte kraft att jobba och fokusera, samtidigt som min kompanjon gått in i den berömda väggen. Och så var det problemet med exet, som redan hade börjat träffa en annan man i smyg. Mitt i skitstormen stod jag, som tyckte att jag gett allt till alla men aldrig fick något tillbaka. Just den inställningen är en illröd flagga vad gäller niceguy-beteende.

I dag är jag anställd på en byrå som skribent, välavlönad, och driver vidare ett aktiebolag samt en enskild firma. Maskulint är en framgång, och vi snittar just nu på över 5 000 unika besök per månad. Jag har haft flera uppdrag som personlig coach inom produktivitet, ordnat workshops och har en flickvän sedan tre år. Som far är jag betydligt mer närvarande, och barnen verkar må bättre än innan skilsmässan.

Jag är i bättre form rent fysiskt, och stabilare mentalt. Kort sagt lever jag ett gott liv som jag är tacksam över.

Resan som aldrig tar slut

Jag har mycket att tacka Ernst för. Utan våra samtal varje vecka hade jag inte varit den man jag är idag. Men jag får inte glömma att tacka mig själv också. Den stoiska inställningen och viljan att bli bättre, starkare och aldrig någonsin tycka synd om mig själv, den ledde vägen. Sedan skilsmässan har livet fortsatt att strö beska karameller i min mun, och jag har arbetat väldigt mycket med att acceptera saker och ting jag definitivt inte hade stått pall för före 2016.

Utvecklingen efter skilsmässan har lett mig mot det röda pillret och jag har successivt blivit tåligare utan att falla ner i bitterhet. Jag är idag stark nog för att våga tro på positivitet och för att våga ta risker som kan leda till fler motgångar.

Mina lärdomar

Lärdomen nummer ett under denna resa är att alltid tänka på sina egna behov, alltid vara tydlig med dem. Aldrig gå med på något som gör dig olycklig. Alltid ställa höga krav, på livet, arbetsgivare, kvinnor och framförallt på dig själv. Du får aldrig vika ner dig, varken för samhällsnormer eller kärlekspartners. Den man jag är idag hade aldrig nöjt sig med ett undermåligt äktenskap.

När ska äktenskapet räddas och när ska man gå?

Min inställning innan skilsmässan var att endast misslyckade män skiljer sig. Det håller jag inte med om idag. Men misslyckade män undviker att öppet uttala sina egna behov för sin partner. Misslyckade män ger för att få, och är arga i smyg när de inte får det där de inte bett om. Om du känner igen dig det minsta behöver du snarast läsa No More Mr Niceguy.

Äktenskapet kan få dö om du har gjort ditt yttersta och känner dig nöjd med att du försökt, och kan tänka dig fem år framåt i tiden och vara nöjd. Den inställningen hade jag. I dag sitter jag här tre år äldre, och är väldigt nöjd med hur jag hanterade hela den omvälvande karusellen när det som var min familj splittrades i två förvirrade halvor. Många är de män som går och drar på det, står ut och förnedrar sig, i ett äktenskap eller förhållande som inte ger någon lycka. Tänker att deras praktiska liv och materiella trygghet är nog. Men de måste uttala vad de kräver av sin partner och av livet.

Diskutera med oss på Maskulint

I skrivande stund är vi inte helt på det klara med hur vi ska åstadkomma en intern mastermind-grupp för män rent tekniskt. Planen är att vi ska kunna diskutera med varandra, bakom lås och bom, och ge råd som vi inte gärna vill att resten av världen ska få ta del av. Om du ändå vill ha ett gott råd, tveka inte att ta kontakt här skicka iväg ett meddelande på Facebook eller Twitter till mig eller Ernst. Vi svarar i mån av tid och övrig arbetsbelastning.