Män har en tendens att lägga ner absurda mängder tid på konflikter och bråk. Vägar, parkeringar, politik och det ena och det andra. Tänk så mycket konstruktivt som kunde göras, istället för drama. Mitt förslag är att du lägger ner tjafset och gör något vettigt från och med nu.

Drama typ 1: ”Vissa personer borde…”

Senast idag såg jag utläggning på Facebook om hur en person sade sig veta att han blir baktalad, och att han därför tänkte gå till åtgärd. Avslutningen ”Ni vet vilka ni är”. Medan det mest konstruktiva vore att helt enkelt blocka/radera källorna till irritation, tog han en helt motsatt väg. Varför då?

Ja, rimligen gillar den här personen att träta. Det skapar en sorts mening i hans liv. För att låna begreppet från herr Kaczinsky: en ersättningsaktivitet. Alla dessa meningslösa trätor som aldrig tar slut, är lite som första persons-versionen av valfri korkad dokusåpa.

Drama typ 2: Rättshaverister och boomers

En mer rättfram och brutal version av den passivt aggressive mannen är han som var med förr, och tror att felet är att vi inte gör som på 1950-talet. ”På min tid”. Här har vi den person som delar flest politiska memes per minut på Facebook. Inte sällan är han nybliven pensionär som ägnar sin nyvunna fritid åt att sprida nidbilder på Stefan Löfven.

När jag var journalist, före Facebooks inträde, skrev den här typen av person arga insändare. Alltid med en underförstådd mening mellan raderna. Den som lyckades lista ut denna dolda finurlighet blev uppgraderad till högsta intelligensnivå: det vill säga hans egen.

Drama typ 3: De mer aktiva bråkstakarna

Under tiden som lokalreporter stötte jag ofta på den eldfängde mannen. Det var han som satt på en tältstol och räknade bilar på vägen där man egentligen inte borde åka, det var han som mätte och vägde godis och jämförde över tid. Det var han som plöjde varenda politiskt protokoll efter kommunfullmäktige. Och självklart var det han som stod med armarna i kors på bilden där det var ett hål i vägen.

När han inte drev namninsamlingar brakade han istället ihop med andra män i tvättstugan eller bingohallen, eller varför inte parkeringen. Det kunde lätt bli handgemäng när två ilskna oldtimers vägrade vika ner sig och ge den andre rätt. Därför kunde såna här bråk dra ut på tiden.

Drama typ 4: Fullskaligt krig

En herre här lokalt låg i fejd i ett stort antal år med sin granne. Jag har hört flera historier om hur dessa två jävlades med varandra på de mest utstuderade sätt. Mest anmärkningsvärt var den gången då denna man köpte stora fläktar och ställde bakom dyngstacken, för att helt enkelt driva in stanken till grannen.

Jag minns att det sändes en serie om bråkande grannar på någon TV-kanal för sisådär 15 år sedan. Där gavs också goda exempel på hur enormt mycket energi människor är beredda att lägga på krigandet med sina grannar, eller andra personer i bekantskapen som man inte är överens med.

Slutsats: gör något vettigare med ditt liv istället

Jag ska villigt erkänna att jag kan se stor humor i dessa konflikter mellan arga män (kvinnorna dras ofta också in, om konflikten stegras). Samtidigt är det tragiskt att se hur män i gott skick inte använder sin tid till något mer konstruktivt. Men nå, det ska sägas. En dyngstackskonflikt är betydligt vettigare som sysselsättning, än att sitta och fånglo på meningslösa serier.

Dessa män som slutar jobba får ofta mycket tid över, och det är lätt hänt att lägga tiden på ersättningsaktiviteter. Vad vi som är yngre kan göra, är att ta till vara på den förvärvade kunskap som finns hos veteranerna. Bjud hem dem och du ska se att det finns mycken livsvisdom hos de flesta. Dessutom gör du dem en tjänst om de får annat att göra än att bråka.