Något som väcker min respekt är personer som behandlar även sina motståndare med värdighet. Jag har därför länge anammat denna kommunikations-stoicism. Det finns mycket att vinna på detta beteende – och jag ska förklara varför.
Fientligt beteende=osäkert beteende
Om du kommer ensam på gatan och råkar slå ihop axeln med ett gäng finns det en anledning att inte starta bråk: du är övermannad. Men det finns också anledning för gänget att inte ställa till med bråk över en skitsak. Du kommer att minnas detta, och kanske kommer du en dag att hamna i en situation där du har möjlighet att återgälda den respekt de gav dig.
Jag har själv råkat springa ihop med ett gäng kaxigare killar i min ungdom. Det som hände var att de bad om ursäkt och frågade om det gick bra. Beteendet imponerade på mig, eftersom det tydde på en självsäkerhet. De visste att jag inte skulle ha en chans mot ett helt gäng. Om de istället hade betett sig stirrigt och fientligt hade jag kommit ihåg dem som ett gäng osäkra individer som hade ett behov av att hävda sig. Detta hade jag spridit, och i slutändan hade det påverkat deras rykte.
Digitalt och analogt beteende är i princip samma
Vad vill jag ha sagt med inledningen? Jo, jag menar att beteendet på gatan och beteendet på jobbet eller online är detsamma. Jag vill använda min erfarenhet som en anekdot. Skillnaden är att många online döljer sin identitet av olika anledningar, vilket ungefär motsvarar att bära maskering på stan.
Ditt beteende på nätet är en skyddad verkstad, där du kan vara otrevlig utan att riskera direkta repressalier. Och du får kanske inte smaka på någons knytnäve rent bokstavligt, utan på andra sätt. Men konsekvenser får ditt beteende definitivt – och jag menar att det främst är en fråga om rykte och respekt. Här är min tes:
- Om du beter dig självsäkert och avslappnat kommer du att mötas av respekt.
- Om du beter dig hetsigt och grälsjukt kommer andra att se dig som en man med dålig självkontroll.
Bete dig som en auktoritet
Det finns några egenskaper som utmärker kommunikationen hos de personer som är auktoriteter, både online och offline:
- De agerar självsäkert
- De lyssnar in andra i kommunikationen
- De låter andra prata till punkt
- De framför det de har att säga rakt och utan rädsla för vad andra ska tycka
- De är beredda att erkänna brister och misstag
- De håller en neutral eller vänlig ton gentemot alla, meningsfränder som motståndare
Några beteenden att justera hos dig själv
Det finns ett flertal misstag som vi alla kan göra i kommunikation, speciellt när känslokontrollen börjar glida ur händerna. Var vaksam på detta:
- Undvik ”men durå!”-beteende (dvs att besvara ett upplevt påhopp med ett påhopp – något som framstår som barnsligt)
- Undvik att använda svepande generaliseringar som klumpar ihop människor i kategorier (delar av den gruppering du just skapat kanske är på ”din” sida, medan andra delar inte är det)
- Undvik att sätta etiketter på personer och grupper (beskriv istället för att värdera)
Syftet med stoicism i kommunikationen
I vanlig ordning handlar stoicism om att hålla sina känslor i schack. Detta för att nyktert kunna hantera situationen utan att agera strategiskt osmart, eller för att bete dig på ett sätt som gör dig själv till åtlöje. Det är just därför det är så olämpligt att kalla din motståndare/meningsmotståndare för allehanda tillmälen. En dag kan din motståndare vara en potentiell vän, och då är det bra om du agerade respektfullt från början.
I privat kommunikation med dina vänner kan du förstås bete dig som du vill, men all form av offentlig kommunikation kommer att ligga till grund för hur andra människor ser på dig. En känslomässig urladdning på sociala medier kan vara den exakta anledningen till att du aldrig fick det där jobbet du så gärna ville ha. Därför: bete dig med värdighet i alla sammanhang.
Ska man inte svara på angrepp då?
Om andra personer beter sig illa får det stå för dem. När du blir attackerad kan du endera ignorera/blocka eller så kan du svara vänligt så långt det går och sedan blocka. Den som behåller kylan i sitt sinne kommer att framstå vuxet och vinna respekt. Den som freakar ur med personangrepp och ilskna värderande ord kommer att dömas utifrån detta.