Andlig och mental utveckling

Är du en teflonman?

Tar du ansvar för dina tillkortakommanden och misstag, eller skyller du ifrån dig på omgivningen? De flesta av oss vill gärna tro att vi erkänner när det begåtts ett fel, men i realiteten kan det undflyende teflonbeteendet dyka upp hos oss alla. I den här artikeln inriktar jag mig dock på den notoriskt undflyende teflonmannen.

Vad är en teflonman?

Ordet kommer från en brottsling som var svår att sätta fast. Alla anklagelser halkade av honom. Ni vet hur man i svenskan säger att det är ”som att hälla vatten på en gås” eller ”han är hal som en ål”? Detta är lite samma sak. Oavsett hur hårt du sätter åt en sån här gynnare, kommer han att slinka ur näven med någon form av bortförklaring.

En teflonman är en man som alltid låter anklagelser och ansvar glida av honom. Han har alltid en förklaring som innebär att det är någon annans fel, vilket kan vara allt från en felaktig formulering till Frankrikes president, regnet, trafiken eller att katten var i vägen. Han är ofta bra på att bortförklara sig, och använder gärna gaslighting för att invagga dig i sin världsbild. Gaslighting är en mental strategi för att få andra att tvivla på sina egna upplevelser.

Den perfekta fasaden

Vad som driver en teflonman är att framstå som ofelbar utåt sett. Det handlar i mångt och mycket om hans egen självbild, och det är rimligt att fundera över om narcissism är en del av drivkraften. Dr Robert Glover nämner dessa personlighetsdrag som en vissa typ av toxisk niceguy i sin bok No More Mr Niceguy.

Som Glover nämner i boken är drivkraften att framstå som ofelbar något som får motsatt verkan på omgivningen. Helt enkelt för att den man som inte vill visa upp sina extremare sidor eller erkänna sina misstag är rätt ointressant.

Ofelbarheten som hindrar utveckling

Vi har tidigare berört ämnet med män som inte vill utvecklas. Deras förklaring är ”det visste jag redan”, ”det kunde jag redan” och liknande, och deras defensiva approach för att skapa en bild av att vara fullärd… ja, det låter rätt mycket som samma typ av beteende som den hala teflon-ålens.

En man av värde känner sina styrkor, och sina misstag. Och han äger dem. Han strävar ständigt efter förbättring, och för detta krävs en uppfattning om att aldrig någonsin vara klar med sin utveckling.

Jag har även spelat in ett poddavsnitt om teflonmän och undflyende beteende. Lyssna här:

Tidigare artikel

Maskulin vision del 5 – Vår tids myter som vi måste sluta tro på

Nästa artikel

Detta är den senaste artikeln.

Författaren

Dan Forslund

Dan Forslund

Dan är en författare och coach med produktivitet och psykisk hälsa som fokus. Utöver produktion av böcker driver han en podd och håller workshops i produktivitet. Till vardags jobbar han som SEO-strateg och content writer.

Läs Dans texter om produktivitet och personlig utveckling på hans blogg: danforslund.se

Inga kommentarer

Kommentera