Hur ofta ger du dig själv ett par rejäla klappar på axeln när du har slutfört ett ansträngande eller svårt projekt? Hur ofta firar du en vardagsseger och njuter av känslan efteråt? Det är av yttersta vikt att du inför denna rutin, om du inte redan har gjort det.

”Du tjänar inga pengar på att slå dank”

Om du, liksom jag, är en person som strävar efter maximal produktivitet, är du förmodligen benägen att strunta i att fira de små segrarna. När en uppgift är klar, fortsätter arbetet på nästa. Och nästa. Och nästa. Det finns ju aldrig någon ände på antalet uppgifter, och du tjänar ju inga pengar på att slå dank. Eller hur?

Personligen är jag ytterst benägen att tänka enligt ovan. Faktum är att jag även glömmer bort att ta raster under arbetet, eftersom jag inte vill slösa bort min arbetstid. Det handlar om maximalt resultat på minimalt med tid, en tankegång som leder till dumma beslut. För det är viktigt att fira segrar, och att vila. Faktum är att du förmodligen blir mer produktiv om du göra dessa till rutiner.

Varför du ska fira

Kroppens belöningssystem är den gemensamma nämnaren både vad gäller firande och vila om vi pratar om produktivitet. Vad gäller firandet innebär detta i praktiken att du uppmärksammar dig själv och dina färdigheter när du klarar något bra. Detta skickar en signal i hjärnan om att vad du gjorde var rätt, och du får en egoboost. Undermedvetet talar du om för dig själv att det här är något som bör upprepas.

En annan viktig anledning till att fira en seger, är att du får möjlighet att tänka tillbaka lite på vad du har gjort rätt och vad som hade kunnat vara bättre. Du stannar upp, reflekterar och fördjupar din kunskap. Och den tredje anledningen är förstås att det är trevligt att fira. Hur du gör det är upp till dig, förstås.

Varför du ska vila

En handlingskraftig man vill gärna fortsätta med nästa uppgift när den första är klar, något som är ett misstag. Om du ständigt och outtröttligt ångar på kommer orken att tryta, och resultatet att försämras. Den första anledningen till att ta rast och vila är alltså att du behöver vila för att resultatet av ditt arbete ska förbättras.

Den andra anledningen till vila är att belöna dig själv. Den som blir klar snabbare ska inte ”belönas” med mer jobb, utan istället få sluta jobbet tidigare eller motsvarande. Om du hela tiden fyller på morgondagens jobb när dagens är klart, kommer du inte att bli speciellt motiverad av att jobba snabbt och effektivt. Se därför till att det väntar en härlig morot i slutet av dagens uppgifter, inte en hög med mer jobb. Precis som med firandet kommer du undermedvetet att påverkas mot ett mer produktivt håll.

Planera väl

För att kunna känna dig lyckad, och verkligen gå i mål med uppgifter och kunna fira/vila behöver din planering vara bra. Om du ständigt planerar så att du aldrig har en ärlig chans att bli klar i tid, kommer du att sluta varje arbetsdag med att känna dig misslyckad. Se därför till att du faktiskt kan klara dagens uppgifter, att det är möjligt.

Personligen brukar jag planera en vecka åt gången. Vad gäller dagsplaneringen försöker jag att alltid ta den tyngsta/viktigaste uppgiften först på dagen, då jag har som mest energi. Under dagen försvinner energin, men du kan återhämta dig med en promenad/träning på lunchen eller genom att meditera. Se även till att sova minst 7 timmar per natt, och att hålla en bra diet. Då har du de bästa förutsättningarna för att göra ett riktigt bra jobb.

Läs även:
Vikten av att sätta mål
Tvåstegsmetoden för produktivitet
Meditation utan vidskepelse och flum