Jag har länge varit intresserad av prepping. På grund av coronaviruset som härjat över världen har jag fått en skarp situation att arbeta i, och praktik är som bekant den bästa läromästaren. Här kommer några råd.

Förklaring kring prepping

Först och främst vill jag säga att jag är något av en amatör i sammanhanget. Du som läser det här och är en mer erfaren prepper får väldigt gärna ta kontakt med Maskulint för en intervju, medverkan i vår kommande podd eller något annat. Denna artikel är även avsedd för kortvarig prepping snarare än förberedelse inför samhällets kollaps. Den artikeln kommer senare.

Råd 1: Skaffa halvlitersflaskor med vatten

Från litteratur och artiklar på nätet har jag lärt mig att egenlagrat vatten i dunkar sällan klarar någon längre tid. Detta då dunkarna sällan håller helt tätt, och därför kontamineras vattnet. Om du istället köper en packe halvlitersflaskor från någon grossist har du vatten som klarar flera år utan problem.

Råd 2: Spara på torrmat och konserver

Du bör inte förlita dig på sådant som kräver el, som en spis eller fungerande frysbox. Torrmat/pulver håller väldigt lång tid. Här finns sådant som soppor, Varma Koppen och liknande, men även pulverpotatismos och ris/pasta. Dessutom är torrvaror smidiga att förvara. Obs! Glöm inte kaffet! Konserver klarar flera år, ofta mer än vad som anges som bäst före, och kan stå i ett skafferi eller liknande. Vem har inte ätit 20-årig leverpastej i det militära? Se till att köpa mat med mycket energi, dvs med kött i.

Råd 3: Samla batterier

Det är väldigt smart att hamstra batterier av alla de slag. I en nödsituation är det väldigt viktigt att kunna höra nyhetssändningar från myndigheter eller liknande. Återigen – förlita dig inte på elektricitet.

Råd 4: Kraftverk och liknande

Det finns diesel- och bensindrivna aggregat som kan alstra el. Detta är användbart på längre sikt än batterier, men kräver tillgång till bränsle. Om du hittar ett bra aggregat är det aldrig en dålig investering. Ett sånt här aggregat kan innebära att du fixar hårdrocken till arbetet med retreatstugan långt ute i skogen, eller bygget av din tribes egen by.

Råd 5: Fyll på frysen

Jodå, det är vettigt att även ha ett alternativ som innefattar fungerande el. Jag har passat på att bunkra upp med såväl köttfärs som piroger, kött, hamburgare och bröd. I frysen kan du få ner protein- och fettrik mat.

Råd 6: Alternativ matlagning

Om du har ett hus med vedspis kan du laga mat och koka kaffe även när strömmen går. Om du inte har en sådan, investera i ett gasolkök med några extra tuber.

Råd 7: Gör bilen redo

Själv har jag en välfylld verktygslåda bak i skuffen, och där ligger även varma kläder och sovsäck. I en nödsituation kan jag övernatta i bilen. I bilen har jag även mobilladdare så att min mobil kan laddas i 12 V-uttaget.

Råd 8: Preppa mentalt

Detta är egentligen ett råd som borde stå först. Nu i virustider ser jag vad folk verkligen går för. Vissa är livrädda och får panik, andra viftar dumdristigt bort faran medan en tredje grupp hånar auktoriteter och ”vet bäst” inom områden de har noll koll på. Det syns vilka som anammar ett stoiskt sinnelag, och försöker vara av värde för människor runt dem. Föga förvånande gör jag allt för att tillhöra det sistnämnda. Hur blir du då redo? Ett bra första steg är att du kollar igenom de artiklar här på Maskulint som vi har märkt med ”mindset”.

Har du några frågor eller kommentarer om prepping? Ta gärna kontakt med oss här på hemsidan eller via Twitter.