Hur kommer det sig att många smarta män med hög IQ eller fina utbildningar ofta inte når mer framgångar än män med lägre intelligens och bildning? Vad kan vi lära oss från deras misstag?
Jag vill inleda med en disclaimer, jag ser inte mig själv som någon supersmart person, och jag är medveten om att det finns många sorters intelligens att ta i beaktande. Med det sagt har jag noterat under många år, att människor jag känner som anses vara väldigt smarta, ofta gör väldigt dumma misstag (jag själv inkluderat). Här är de vanligaste, och råd om hur du kan undvika dem.
1. Kommunicerar inte tydligt och enkelt
Smarta män med en hög utbildning har ofta en ovana att tala på ett överdrivet akademiskt språk. Jag säger ovana, just för att detta hindrar dem att nå fram till fler människor. När jag studerade på universitetet och läste mycket avancerad facklitteratur, började jag omedvetet slänga mig med termer som inte används av de flesta i dagligt språk.
Min dåvarande flickvän frågade ofta vad jag menade, efter att jag förklarat något jag tyckte var självklart, vilket fick mig att småle åt hennes ovetande. Trots att hon inte var den skarpaste kniven i lådan sa hon något jag insåg var väldigt smart och sant:
”Om du är så smart varför kan du inte förklara så att det blir enklare att förstå”
Lärdom: om du verkligen är smart, har du inte bara förmågan att lära dig svåra saker, du vet även hur du kan bryta ned vad du lärt dig och förmedla det på ett sätt så att fler förstår vad du menar. Särskilt i vår tids informationssamhälle är detta av enorm vikt för att nå framgång.
2. Tänker för mycket utan att agera
Väldigt intelligenta och intellektuella typer har en stark tendens att tänka för mycket. Om du har studerat Buddhism, meditation eller mindfulness, vet du att överdrivet tänkande ofta är vårt största hinder för såväl lycka som att hitta lösningar. Ett exempel är män som sitter passivt i flera år och funderar på vad dom vill göra med sitt liv. Deras grubblande blir en form av prokrastinering. Detta kallas på engelska ”paralysis by analysis”.
Lärdom: givetvis bör du fundera över stora livsval, men inte hur länge som helst, och inte utan att lära dig något nytt under tiden. Framgångsrika människor har ofta prövat många olika saker innan de slagit in på den väg som tog dem till deras mål. Det bästa sättet att ta reda på vad du vill är att pröva många olika saker.
3. Gör saker onödigt komplicerade
Denna punkt hänger intimt samman med den föregående. Smarta människor utgår ofta ifrån att saker är mer komplicerade än de verkar, vilket givetvis ofta stämmer. Men ibland är det enkla svaret faktiskt det rätta. Ta till exempel iden om att det inte finns några skillnader mellan könen, det är en så korkad ide att bara väldigt smarta människor kan hitta komplicerade förklaringar till varför det skulle vara sant. Men det hindrar dem även från att agera.
De tänker ofta ”det kan inte vara så enkelt”, men ofta är det enklare än vad dom tror. Istället för att bara gå fram till en kvinna han är intresserad av, sitter han och analyserar situationen till dess att chansen gått honom förbi.
Lärdom: beakta åtminstone att den enklaste förklaringen faktiskt kan vara den rätta. Förlita dig inte bara på teorier, pröva att göra det i praktiken.
4. De är perfektionister
Jag känner så många smarta män som har en bok de arbetat på i decennier, men den blir aldrig färdig eftersom ”den måste vara perfekt”. Intelligenta par som verkligen borde berika världen med smart avkomma. De väntar ofta med att skaffa barn till dess att det är för sent, eftersom de ville hitta det bästa tillfället. Jag som har tre barn kan säga, det finns aldrig ett perfekt tillfälle.
Tyvärr hänger inte alltid hög intelligens ihop med bra självförtroende, så de undviker att misslyckas för att bevara sitt ego. Vilket för mig till nästa punkt.
Lärdom: Om du alltid måste vänta till allt du gör är perfekt, kommer du aldrig få chansen att lära dig av dina misstag. Det vi ångrar mest på dödsbädden är det vi aldrig gjorde, inte det vi faktiskt prövade på.
5. Tror att de redan vet allt
Den grekiska filosofen Sokrates som av många anses vara en av de mest intelligenta människorna i vår historia, ska ha sagt ” Det enda som jag vet är att jag ingenting vet, Jag vet att jag ingenting vet, och Jag är den klokaste mannen vid liv, för jag vet en sak, och det är att jag ingenting vet”. Sokrates var intelligent nog att förstå begränsningarna med mänsklig intelligens, tyvärr är inte alla smarta människor det.
Det mest irriterande tankefelet många smarta människor gör, är att de utgår från att deras expertis i ett ämne, gör dem intelligenta i flera andra orelaterade ämnen. Ett exempel är astrofysikern Neil deGrasse Tyson, som ofta lyfts fram för att kommentera politik. Men kunskap i astrofysik ger inga meriter inom politiska domäner.
Lärdom: ifrågasätt regelbundet dina antaganden och var öppen för att lära dig från personer och områden du inte är expert inom.
6. Ser ned på människor med lägre utbildning och deras åsikter
Nej jag tror inte att allas åsikter borde räknas i alla frågor oavsett deras kvalifikationer (läs Män mot jämställdhet). Men ofta bortser smarta människor från sunt ”bondförnuft” bara för att de bygger på enkla sanningar. Historien kryllar av framgångsrika entreprenörer, politiska ledare och även vetenskapsmän som fick usla betyg eller till och med hoppade av skolan.
Hårt arbete, långa studier eller sunt förnuft trumfar ofta naturligt hög intelligens och passivitet. Hög intelligens är ofta inte heller en förutsättning för hög moral eller social intelligens. Män som har lite utbildning men ändå är framgångsrika entreprenörer, är ofta män med högt driv och hög social kompetens.
Lärdom: avfärda inte automatiskt människor med lägre utbildning eller som vid en första anblick verkar mindre begåvade. När människor lyckas trots sina brister finns det ofta mycket att lära från dessa exceptionella män och kvinnor.
Läs även boken ”De tio dummaste misstagen klyftiga människor gör – och hur man undviker dem” av Arthur Freeman och Rose DeWolf