De som lyckas bli mästare inom något av livets områden märker ofta att samma principer som gjorde dem framgångsrika inom ett område går att applicera inom flera områden. Här tänkte jag dra detta till sin spets och ge en kort berättelse om min personliga utveckling från perspektivet av mitt ansiktshår (jag lovar att det inte är lika löjligt som det låter).

Min skäggväxt började väldigt tidigt i livet, långt före alla mina klasskompisar, bara en kille i en parallellklass från Turkiet kom i närheten. Det började som för de flesta unga män med lite tunt fjun på hakan och en tunn mustasch som du lika gärna skulle kunna finna på en gammal tant. Men jag var stolt över varje fjun och såg fram emot att en dag kunna odla ett mäktigt skägg.

I slutet av gymnasiet blev det helskägg, men jag rakade nästan alltid bort mustaschen som jag tyckte var för klen och försökte lägga så mycket emfas vid ett långt skägg som möjligt. Först nu insåg jag hur löjligt mitt tidigare fjun såg ut och insåg att jag sannolikt hade tjänat på att renraka mig tills skägget nått rätt styrka.

Den nervösa frisörskan

Efter att ha lämnat min tid inom politik och föreningsliv någon gång runt 2006 såg jag en dag att mitt stackars hårfäste hade retirerat från min panna till kapitulation, och en nervös frisörska föreslog att jag skulle snagga mig istället, så blev det, och något år därefter började jag hyvla huvudet och har gjort det sedan dess. Vad har detta att göra med mitt skägg undrar du? Tidigare försökte jag skapa en balans mellan återstoden av mitt hår och mitt skägg, nu kunde jag fokusera helt på det senare.

Intervjun med Jean Pierre Barda

I en intervju några år senare såg jag på TV4 (tror jag) en intervju med artisten Jean Pierre Barda om manlig stil, jag förväntade mig inte att lära mig något, men jag tycker att han är underhållande. Vid ett tillfälle i intervjun sa Barda att kvinnor använder sig av smink för att förstärka sina bästa drag i ansiktet och dölja de mindre smickrande, män kan använda sin skäggväxt på samma sätt. Detta var en aha-upplevelse för mig även om jag inte gjorde så mycket med det då.

Såg min kompis Charlie som tipsade mig om barberare

En gammal vän till mig som heter Charlie delar många av mina intressen som styrkelyftning, geopolitik och entreprenörskap, han hade alltid haft ett stort skägg likt mig, men den här dagen någon gång runt 2015, mötte jag honom vid mitt lokala cafe, han hade gått ned avsevärt i vikt och hade ett skägg som såg ut att vara karvat ur sten, som på en modern kung Leonidas. Hur han gick ned i vikt är ett ämne för en annan artikel, men hans nya skäggstil var enklare att förklara.

Första gången hos en barberare, lärde mig att kamma och olja skägget

Charlie hade hittat en bra och billig barberare inom kort avstånd från bådas våra bostäder, innan detta hade jag inte ens övervägt att gå till en barberare, men nu var jag lockad. Veckan därpå bokade jag en tid, under klippningen lärde jag mig flera av barberarens metoder för att få ordning på busken i ansiktet. Utöver detta fick jag även ögonbrynen trimmade samt näsan och öronen vaxade.

Avslutningsvis lärde jag mig vikten av ansiktsolja och hur man kammar skägget på bästa sätt – med en riktig skäggkam. Resultatet var över förväntan, men fortfarande långt ifrån hur bra det skulle bli vid nästa nivå.

Första besöket hos en proffsig barberare, lärde mig om skägglinjer

Bara något år innan detta skrivs öppnades en ny salong med barberare i min kommun, priserna verkade hutlösa i jämförelse med min tidigare barberare, men min nyfikenhet var väckt. På min födelsedag fick jag ett presentkort till den nya salongen av min uppmärksamme flickvän som noterat mitt intresse, så jag gick dit samma dag och fick en tid. Vid det här laget trodde jag inte att mitt skägg kunde bli mer vältrimmat, jag hade fel.

Inte bara gick besöket dubbelt så fort som hos min gamla barberare, det blev nästan dubbelt så snyggt. Den nya barberaren var tydligt mer erfaren och började komma med förslag på hur jag kunde göra mitt skägg mer fylligt och friskt, bland annat genom att följa käkens linjer vid rakningen.

En ny process av utveckling under en ny lärare

Det må låta löjligt högtravande när det gäller något så litet som skäggväxt, men jag hade hittat en ny mentor för mitt skägg, och jag såg till att fråga vid varje nytt besök (en gång i månaden) om någon liten detalj jag kunde förbättra. Efter några besök frågade han om jag gick med på att låta mitt skägg vara med på hans instagram-konto, som visade sig ha en ansenlig skara följare, vilket även förklarade varför han nästan alltid är fullbokad numera. Jag gick med på det och nu kunde min skäggutveckling gynna oss båda.

Sammanfattning av lärdomar

Som du kanske förstår vid det här laget så handlar den här artikeln om mycket mer än mitt skägg, det är ett litet exempel på hur du kan göra för att förbättras inom olika områden.

  • De löjliga fjunen vid tonåren – ha roligt åt dina gamla misstag och lär dig av dem.
  • Den nervösa frisörskan – våga lyssna och lära dig från konstruktiv kritik istället för att bli butthurt.
  • Tipset från Charlie – fråga dem som kommit längre än dig om hur du kan nå samma resultat.
  • Första besöket hos barberare – lär dig av processen och hur proffsen går till väga
  • Nya barberaren – investera mer i dig själv för bättre resultat, nöj dig inte.

Slutligen – verka för kontinuitet i din utveckling, följ upp dina tidigare resultat och gör små korrigeringar längs vägen.