Det finns gott om källor till lidande här i världen. Bristfällig kommunikation är definitivt upphov till en stor del av det. Här följer några enkla tips på hur du kan förbättra din kommunikation.

1: Välj dina kanaler och verktyg

Använd inte SMS, Whatsapp, Viber, Snapchat, Facebook Messenger, Kik och Instagram för chatt. Välj så få som möjligt. Ha en plan för vilken tjänst som ska användas till vad. Det drar onödig energi att välja kanal, så ta det beslut en gång för alla.

2: Var extremt tydlig

Undvik missförstånd. Sträva efter att vara så uttömmande kring instruktioner, att inga frågor kan ställas. Allt är besvarat. Du har föregått alla frågor och besvarat dem redan i första mailet.

3: Uppfostra folk för en effektiv kommunikation

Förklara hur du vill kommunicera, kanaler, tid på dygnet, hur du vill att den andra parten beter sig – allt! Var väldigt tydlig med att du inte vill bli störd. Bjud inte in till att bli störd genom trevlighet. Visa att du menar allvar. Skäll på den som stör dig.

4: Var otillgänglig

En fortsättning på förra punkten. Ge fan i att svara på mailen två minuter efter att de har landat i inkorgen. Vänta hellre en halv dag med att svara. Gör det tydligt utåt att du är upptagen, även om du inte är det. Få folk att tänka efter en extra gång innan de vågar störa dig och din viktiga tid. Stäng igen dörren till kontoret, verkstaden eller var du nu sitter – var tydlig med att du behöver vara i fred. Ute bland folk? På med hörlurar. Även utan musik förstår folk att du är otillgänglig.

5: Stäng av notiserna

Ingen behöver höra plinget från mailen så fort det kommer in ny post. Jag vet folk som blir stressade av plingen, men ändå har dem igång. Stäng av! Du behöver inte notiser från Facebook heller. Kolla dina kanaler på bestämda tider istället. Om du har uppfostrar personer rätt, vet de hur och när du kan kontaktas. Det här med störningar gäller för övrigt annat med – håll dig ostörd helt enkelt.

Det finns så klart fler knep. Dessa kanske vi kan återkomma till, om ni gillar artikeln. Gilla den gärna, dela vidare eller kommentera – så vet jag.