Dominant beteende är av godo. Du kommer att må bättre, och andra människor kommer att älska dig för det. I den här texten förklarar jag hur du kan ta kommandot, utan att bete dig som ett svin.

Finns det något mer irriterande än den här ängsliga artigheten som vissa människor ägnar sig åt? Vad jag pratar om är sådana som nästan tillintetgör sig själva i sin iver att inte vara i vägen för dig. Jag tappar respekten för den här typen av beteende och känner en impuls att använda dem som dörrmatta/näsduk.

Artighet är av godo – oskälig självuppoffring är det inte

För kanske 20 år sedan bestämde jag mig för att sluta vara självförintande i mina möten med främlingar. Ett exempel är att jag slutade flytta mig för människor när jag skulle gå in i butiken. Det var ett experiment, där min tes var att andra skulle uppskatta att den ena parten inte hoppade av och an som en ängslig höna. Tidigare gjorde jag nämligen samma sak själv.

Vilket blev då resultatet? Jag hade rätt. Eftersom jag stod kvar i mötande situationer blev det mindre av fall där båda ängsligt flyttade sig samtidigt. Ingen annan, nästan, gjorde som jag. Det blev färre ängsliga möten totalt. Jag tog detta vidare även till andra situationer, som affärsmöten. Jag började bli den som styrde samtal och tog kommandon, och började även vara den som föreslog att möten/telefonsamtal var över.

Dominans – alla älskar det

De allra flesta människor är följare, inte ledare. När det inte finns någon att följa uppstår en osäkerhet, en passivitet och ur produktivitetssynpunkt är detta av ondo. Även om många skulle säga att de avskyr dominant beteende, kanske rentav kallar det buffligt, råder det ingen tvekan över att alla älskar ett tydligt ledarskap.

Sträva därför efter att vara den som ger förslag, sticker ut hakan, tar risker och vågar framstå som korkad. Även om du inte är den formella ledaren, kommer detta att driva projektet framåt. Även i privatlivet gynnas du av att ta kommandot. Din partner vill helt säkert ha en handlingskraftig man, hellre än en soffliggande latmask som skjuter upp saker.

Men tycker inte folk att jag är otrevlig när jag är dominant?

Risken är att den som är framåt och drivande framstår som otrevlig, absolut. Frågan är hur mycket du borde bry dig om sådant. Skulle de människor du bryr dig om eller vill ge gott intryck för tycka illa om dig om du tog kommandot? Skulle din chef ogilla att du tar initiativ och försöker styra upp projekten? Nej, sannolikt inte.

När det gäller situationer som matbutiken, på parkeringen och liknande – du ska inte starta bråk med folk. Du ska visa tydligt vilka dina intentioner är. Detta kan du göra med ett leende på läpparna, och ett artigt beteende. Det finns ingen motsättning mellan dominant beteende och artigt gentlemannamässigt manér.

Läs även:
Därför vill män dominera
Alfa-egenskaper, vad är det?
Därför är det viktigt att vara produktiv