Vad menas egentligen med manlig energi? Är det en mystisk andlig kraft? Eller bara ett annat ord för maskulina egenskaper? Och viktigast av allt, hur får vi mer av den?

Vi vet vad någon menar när dom säger att dom har låg eller hög energi, läs även min artikel om energinivåer (länk). Men vad menas med manlig energi? Det vi egentligen menar är att en man uppvisar hög energi i kombination med maskulina egenskaper. Om du söker på Google efter ”manlig energi” kommer du få upp en massa nyandliga sidor som talar om manliga och kvinnliga energier i ett förhållande.

Men maskulina egenskaper är inget andligt hokus pokus, det är en essentiell del av vår biologiska hårdvara, djupt förankrad i vår hjärna, fysiologi och hormonella produktion. Läs mer om detta i vår artikel om biologiska skillnader mellan män och kvinnor (länk).

Begär och jakt efter sex

När män säger att de blir distraherade av lättklädda kvinnor på sin arbetsplats eller på gymmet, är det alltid någon kränkt feminist som svarar med det korkade argumentet att ”Kvinnor blir minsann inte distraherade av lättklädda män”. Då förbiser hon det faktum att män producerar upp till SEXTON gånger mer testosteron än kvinnor. Det är som att män skulle säga ”varför gnäller kvinnor över klimakteriet, vi får inga humörsvängningar vid den åldern”.

Har män det såhär hela tiden?

En vän berättade om en kvinnlig kroppsbyggare han känner som hade börjat med steroider. Hon var chockad över den höga sexlust hon upplevde ”har män det såhär hela tiden?” frågade hon min vän. Faktum är att även en kvinna som får testosteron inte når i närheten av de nivåer en frisk ung man producerar. Detta är anledningen till att män går ut för att förföra kvinnor, medan kvinnor går ut för att bli förförda. Män jagar, kvinnor väljer.

Mannens sexlust är en integral del av hans manliga energi

Mannens sexlust är en integral del av hans manliga energi. När en man går till en läkare för att han misstänker att han har låga testosteron-nivåer frågor ofta läkaren hur ofta han vaknar med stånd på morgonen. Detta är oerhört viktigt för mäns hälsa, eftersom låga nivåer av testosteron inte bara gör det svårt att ligga med kvinnor, men kan även leda till depression, benskörhet och problem med hjärtat.

Försvara sitt revir och uppfatta hot

Genom hela mänsklighetens historia har det främst varit mannens roll att beskydda sina barn, sin stam och sin kvinna. Tack vare detta har vi utvecklat evolutionära instinkter för att vara extra vaksamma emot yttre hot och försvara vad som är vårt. Detta är även anledningen till att män är betydligt mer benägna till aggression och våld. Men detta balanseras upp av att vi som män även har lättare att koppla bort våra känslor för att kunna fatta rationella beslut i stundens hetta. Återigen, det här är inte mina egna teorier, det är hårda biologiska fakta (länk).

Manlig energi har alltså ett element av aggression men även till ett stoiskt sinnelag (länk). Dessa aggressiva energier kan brukas för att utföra terror eller skada oskyldiga människor. Men det är även samma energier som gör oss kapabla till att försvara vår familj, bära en människa ut ur en brinnande byggnad eller hugga ned träd för att bygga ett hus.

Lösa problem och uppvisa värde

Det är säkert inte en överraskning för någon att i ämnen som vetenskap ingenjörskap, teknologi och matematik är män kraftigt överrepresenterade. Detta beror inte på sociala konventioner, kulturella påtryckningar eller patriarkatet som vissa påstår. Återigen detta är en del av mäns mentala hårdvara, vi är naturliga problemlösare. Dessutom älskar vi att visa oss kapabla genom att lösa svåra problem.

I boken brainsex som är skriven av en manlig och kvinnlig forskare, tar dom upp det faktum att kvinnor ofta pratar om sina problem för att få sina känslor bekräftade, medan män oftare pratar om sina problem för att de vill ha en lösning.

Ett exempel från boken; när en kvinna säger till en man att hon är missnöjd med sin näsa, är mannens impuls att ge henne förslag på hur hon kan fixa den, vilket ironiskt nog kan leda till att hon slår honom på näsan. Det hon ville höra var ”din näsa är perfekt som den är”, medan mannen såg det som en utmaning att lösa. Manlig energi driver oss till att lösa problem och hitta svar på svåra frågor.

Vad är tecken på manlig energi? Hur får du mer av den?

Du kan se tecken på manlig energi i kroppsspråk, fysik, tonläge och i en mans frame (länk). Du kan även bedöma dina egna nivåer av manlig energi genom din nivå av lust efter sex. Känner du dig driven, ambitiös och målmedveten? Känner du att du har kontroll över ditt eget liv? Eller känner du att världen alltid är emot dig? I ett förhållande; känner du dig som priset i förhållandet? Eller känns det som att du haft ”turen” att vinna din kvinna?

Om du känner att dina manliga energier är låga rekommenderar jag följande artiklar: