Litar du på din brors bästa kompis som säger att du bara ska träna tre gånger i veckan? På Mens Health som skriver att rödbetor är lika effektiva som steroider? Eller betalar du för en dyr PT och hoppas på snabba resultat?

Aldrig förr har vi haft så snabb och enkel tillgång till så mycket information. Enda baksidan med denna lyx är att vi måste försöka sålla ut vad som är ”fake news”. Och vad som är pålitligt. Ett område där detta är särskilt svårt är när det gäller träning och hälsa.

Om alla är experter, vem ska man lita på?

Från certifierade tränare på sociala medier får man ofta höra ”du är en idiot om du inte lär dig träna och äta rätt från någon med en lång och gedigen utbildning”. Ett problem med detta är att det finns en uppsjö av experter med doktorsexamen som förespråkar diametralt motsatta idéer.

Alla med doktorsexamen har inte samma åsikter

Om du besöker en hemsida driven av en PT som är vegan och som föredrar crossfit. Eller en PT som förespråkar LCHF och träning med maskiner. Eller en tränare av den gamla skolan som tror på en kost med lite fett och förordar träning baserad på kardio och fria vikter. Alla tre kan uppvisa fina diplom och imponerande referenser.

Sen har vi den där jätten på gymmet som är självlärd. Han har läst en massa bodybuilding-tidningar och har prövat sig fram med kost och träningsupplägg. Nu ser han själv ut som en kroppsbyggare. Tar han steroider? Kanske, men varför inte lita på honom?

Den svåra och långa vägen

När jag klev in på gymmet första gången i 17-års åldern med några kompisar. Valde jag att lita på de äldre, stora killarna på gymmet. Men jag har aldrig tagit några steroider, även om flera vänner gjorde det (ämne för en annan artikel). Idag har jag vad många anser vara en ansenlig muskelmassa, även om jag fortfarande vid 37 års ålder inte nått min drömform. Men jag arbetar på det.

Som de flesta nybörjare växte jag väldigt fort i början. Jag har även hållit på med många andra idrotter, bland annat simning och boxning. Men runt 25 års åldern nådde jag min peak. Då var jag som störst och lyfte som tyngst. Men kort därefter drabbades jag av ett allvarligt diskbråck som slog ut min träning i flera år.

En berg och dalbana med bakslag och återhämtning

Därefter har det varit närmre tio år med perioder av muskelbyggande varvat med perioder av bakslag på grund av skador eller sjukdomar. Perioder av viktnedgång följt av kraftig viktuppgång. Jag har i perioder varit kraftigt överviktig, otränad och väldigt vältränad.

Under denna tid har jag prövat en uppsjö av dieter och träningsupplägg. En del med fantastiska resultat, andra med sjukhusbesök. Först nu har jag lärt mig vad som funkar bäst för mig. Och jag fortsätter lära mig nya saker om kost och träning varje dag. Genom böcker och hemsidor, men framförallt genom att pröva mig fram.

Om jag fick börja om idag, vad skulle jag göra annorlunda?

Om jag kunde resa tillbaka i tiden, hade jag anlitat en professionell PT eller åtminstone en gyminstruktör. Jag hade även lagt mer fokus på stretching och att besöka en kiropraktor regelbundet. Jag hade mycket tidigare helt uteslutit onödigt skräp som alkohol, tobak, socker och skräpmat. Men som det kinesiska talesättet säger ”den bästa dagen var igår, den näst bästa är idag”. Därför har jag börjat implementera dessa förändringar nu.

Vad är fördelen med en utbildad PT?

Fördelen med en utbildad PT är att han bättre kan skräddarsy ett träningsupplägg och en kostplan just för dina förutsättningar. Han kan även göra beräkningar utifrån din ålder, tidigare skador, matallergier och så vidare. Men som jag nämnde inledningsvis är inte en PT heller helt objektiv och han kan också ha fel. Även med professionell rådgivning är det fortfarande upp till dig att pröva olika saker, läsa på och välja vad du vill lita på.

Är råd från en vanlig gymråtta och hälsonörd som mig något värt?

Detta får du avgöra själv. Men faktum är att jag redan har coachat många utifrån mina erfarenheter med bra resultat. Men jag har inte tagit betalt för denna rådgivning och jag har alltid varit noga med att påpeka att jag inte har en PT-utbildning. För människor med sjukdomar, skador eller mentala problem har jag alltid hänvisat till professionell hjälp.

Med detta sagt, har jag givetvis mycket att lära ut ifrån nästan tjugo års träning och många år av självstudier. Skillnaden mellan mig och en färdigutbildad PT är att jag lärt mig vad som funkar utifrån mig och de personer jag coachat, men det är ingen garanti för att det kommer att funka för dig.