Många män handlar halvt ihjäl sig i jakt på prestige och framgång. Inget fel med att belöna sig när livet går bra, men det är lätt att glömma att nya prylar inte betyder att du som man blir bättre. Bara för att du blir beundrad och känner dig bättre betyder det inte att du faktiskt blir bättre.

”Hur många kubik?”. ”Är det senaste iPhonen?”. ”Jag har också en sån, fast jag har den största modellen”. ”Tröttnade på den gamla bilen, hehe, den var ju två år gammal”. Skrytsamma män med dyra leksaker finns det gott om. I slutändan är det inget annat än kukmätartävlingar. Den som har bränt mest pengar vinner – åtminstone i ögonen på likasinnade, och på många kvinnor också för den delen.

Är skrytsamma prylgalningar idioter?

Det är lätt hänt att dra en lång rant om materialism, konsumtionssamhället och allt det där – men just den biten är inte det intressanta nu. Det jag vill försäkra mig om är att den där nya prylen du skaffade faktiskt hjälper till att utveckla dig, att få dig att växa. Några exempel: en stor pickup gör att du får det rent praktiskt med din jaktutövning, fisket eller vad det kan vara. Du kan ta dig djupare in i skogen, ta hem större villebråd – sådant som gör dig till en bättre jägare. Bra! En ny bättre smartphone gör att du kan sköta dina affärer bättre, få mer gjort, får mer tid med din familj och dina vänner – bra! Ja, ni fattar… Dina pengar är dina att göra av med, men se till så att det är en investering som handlar om mer än bara kul/nöjen och prestige.

Investera i frihet och utveckling

”Investera i frihet” sa en entreprenör/investerare jag lyssnade på en gång. Jag har glömt vem. Kanske var det Seth Godin. Det är ett bra råd. Jag skulle vilja tillägga: investera i utveckling. När jag häromsistens funderade på att byta smartphone ställde jag mig den enkla frågan: ”kommer det här bytet att utveckla mig som man?”. Svaret var nej, och det blev inget köp. Istället investerar jag i en klocka, som kommer att hjälpa mig leva ett hälsosammare liv. Jag utvecklas. Köpet motiverat.

Illusionen av att bli bättre

Medan shopping för kvinnor mycket verkar handla om tröst, verkar det hos män mer handla om prestige. Att visa upp sig för andra män, och för kvinnor, för att framstå som en bättre man. Jag lekte med tanken på att omsätta manlig shopping i de fyra dygder som Jack Donovan brukar nämna: styrka, ära, mod och mästerskap. Är det inte så, att det är just dessa fyra dygder shoppande män försöker ge sken av att inneha? Framförallt mästerskap. Genom att köpa svindyr fiskeutrustning eller en tävlingscykel framstår de som duktiga på att fiska/cykla.

Illusionen av utveckling funkar

Om du är ute och joggar, och det kommer en man iklädd vad som liknar klädsel elitidrottare använder – då tänker kanske även du att det här är någon som är seriös och kan sin grej. Men om det kommer en elitidrottare iklädd urtvättade mysbyxor och en AC/DC-tröja, inte lika mycket. Vi människor funkar ju så, att vi dömer efter utseendet. På så sätt upprätthålls den här illusionen, och män kommer att fortsätta att shoppa istället för att göra något bestående.