Den som tänker på slutmålet kommer allt som oftast att tappa sugen, då projektet ter sig allt för övermäktigt. Du måste dela upp ditt stora ambitiösa mål, till flera mindre mål. Dela upp och nå mål.

Ät en bil i små bitar, en bit i taget

Jag har vaga minnen från barndomen av en man som åt upp en bil. Troligen var det något från Guinness Rekordbok (eller möjligen En Ding Ding-värld). Det var någon av mina föräldrar som berättade om det. Jag var fascinerad, ville inte tro att det är möjligt. Jag såg hela tiden framför mig hur någon försöker trycka ner en hel Volvo 240 i halsen.

Min mor förklarade att den här personen plockade isär bilen i små små bitar, och åt väldigt lite av den under en väldigt lång tid. Då blir det mer rimligt, men jag kunde ändå inte tro att det var sant. Det gick inte att ta in idén utan att se framför sig hur den där bilägaren sprack av en stor bil i sin mage.

Även det som förklaras väl kan te sig obegripligt

Kinesiska muren, pyramiderna i Egypten, Arnold Schwarzeneggers överarmar, Annie Lööfs ego – ja, dessa är alla imponerande ting som har byggts upp över en lång tid. Det har någon gång skett ett allra första steg, och företeelserna i fråga har varit långt ifrån imponerande.

Du har väl hört uttrycken ”droppen som urholkar stenen” ”en elefant äts en bit i taget” eller ”en lång resa börjar med ett enda steg”? Dessa bygger alla på samma idé, om att göra en sak i taget, outtröttligt, för att slutligen nå målet. På tal om droppar används droppande vatten som en tortyrmetod. Det är tänkvärt i sig, hur långsiktighet kan användas till så många olika saker.

Den praktiska nyttan

Oavsett vilket projekt du ska ge dig på, dela upp dem. Förutom att det känns mindre betungande att sikta in sig på ett delmål i taget, jämfört med att nå mål direkt, kommer din planering vid sättandet av delmål att underlätta för dig. Med en tydlig plan kommer du att se hur långt du har kommit, och har hela tiden chansen att byta riktning vid behov. Sedan behöver du inte tänka så mycket, då en bra planering är som en arbetsorder till dig själv.
En annan effekt med sättandet av delmål är att det omöjliga plötsligt känns mer möjligt. Om planeringen är realistisk behöver du bara följa den.

Se tillbaka och njut

Vid historiens stora byggnadsprojekt levde förmodligen inte den som lade första stenen när verket var klart. Men i andra sammanhang: bilätning, skrivande av böcker, muskelbyggande eller ambitiösa byggnadsprojekt, ter det sig lätt absurt i efterhand. ”Hur fan gick det där till?”. Jag gav ut min första bok 2016, och i dag förstår jag inte riktigt hur jag fick ur mig en hel bok. Ändå är jag långt kommen med nummer tre nu.

Så ta bort tanken på slutdestinationen. Sikta på ett mål som ligger närmare, och du kommer att jobba mycket bättre. En dag kommer du att nå ditt mål – det slutgiltiga. Lycka till!

Relaterat:
Målsättning – att sätta kortsiktiga och långsiktiga mål
Därför är det viktigt att vara produktiv
Tvåstegsmetoden för produktivitet
Fem enkla produktivitetstips