Bland de saker människor skyr mest, är att säga sin mening när den kan trigga en konflikt. Därför lindar de ofta in sina budskap, eller undanhåller dem – med resultat att den befarade konflikten blir ännu värre. Av den anledningen är det alltid bäst att vara rak och ärlig, och helt enkelt ta skitstormen som kommer – med ett leende.

Modet i att vara den obekväme på jobbmötet

Betänk att du sitter i ett möte på ditt arbete. Någon av dina överordnade, eller en person som du högaktar, ber om ett ärligt svar på en känslig fråga. Alla i rummet svarar det minst kontroversiella. Du sitter där, och tycker det motsatta. Vad gör du? Fegar ur och håller med flocken, eller säger din mening och sticker ut?

Vågar du vara en nej-sägare?

Som företagare som haft anställda kan jag säga tveklöst vad jag uppskattar mest. Det är INTE de fega lismande rövslickarna som jag vill ha runt mig. Våga vara en nej-sägare istället för ett får. Våga vara obekväm. Den som utmanar och vågar riskera sin egen karriär är en man som folk vill ha runt sig. Han är pålitlig, till skillnad från de ja-sägande ynkryggarna.

Uttala dina intentioner tydligt – även de som sticker i ögonen

På jobbet är det, tror det eller ej, en bra idé att vara tydlig med vad du vill. Du ska inte vänta i tystnad på det perfekta, som kanske är en chefsposition. Någon annan som vet att ta för sig kanske kapar åt sig den platsen om du bara väntar i tystnad. Uttala din intention att bli chefen. Och var beredd att slåss mot de som utmanar dig. Detta uppskattas för att du är ärlig och tydlig. Om du istället framstår som bakslug kommer du inte att uppskattas av dina medarbetare, och du får inte samma medvind. Ta hellre en ärlig fight på dina villkor, än att riskera knivar i ryggen vid tillfällen du inte väljer själv.

Var exceptionellt tydlig i ditt förhållande

För dig som har ett förhållande är det viktigt att tidigt uttala dina intentioner. Förklara tydligt för din kvinna vad du går med på och inte. Skit helt i vad som anses politiskt korrekt, gå efter vad som får dig att må bra. Fråga henne om samma sak, för den delen. Ert förhållande är ert, och ingen tävling i att följa samhällsnormer. Klart och tydligt från start, och du undviker problem senare. Ogillar du tanken på att hon, exempelvis, är ute med killkompisar på krogen på helgerna? Säg då ifrån. Om hon förstår ditt värde, lyssnar hon. Om hon inte gör det, och du är obekväm med hennes killkompisar, släpp henne och gå vidare.

Sammanfattningsvis: tala ur skägget och undvik passiv aggressivitet

Genom att vara öppen med var du står, kommer du att få mindre att reta upp dig över. Detta gäller i alla sammanhang. Om du istället undviker att säga vad du tycker, för att undvika konflikt, kan det uppstå missförstånd. Det går inte att läsa dina tankar, och risken är stor att du hamnar i situationer du inte vill vara i – utan att någon annan än du vet om det.