Är det alltid något negativt att vara besatt av något? Eller kan det rentav vara en förutsättning för att höja sig över massan?

Varför måste du alltid vara så extrem? Man måste ju leva också. Det finns faktiskt annat i livet. Dessa är vanliga svar från mediokra människor som avundas män med driv, vision och ballar.

Jag pratar här inte om att vara besatt i samma mening som att vara besatt av en demon likt i Exorcisten. Jag pratar om total hängivelse som möjliggör extrema prestationer för att uppnå dina mål.

Att vara besatt är inte detsamma som att vara en fundamentalist eller fanatiker

Många misstar att vara besatt med att vara en fanatiker eller fundamentalist. Men en fanatiker är någon som bortser från logiska argument och empati i jakten på sitt mål. Och fundamentalister lever för en vision om det förflutna och är oemotagliga för nya fakta.

Någon som är besatt kan också uppvisa vad vissa ser som extrema drag, men han är inte nödvändigtvis begränsad av en ideologi eller en förenklad bild av verkligheten

Ingen uppnår otroliga resultat utan att vara besatt

När ”extrema” eller besatta människor nämns tänker många främst på negativa exempel som seriemördare eller självmordsbombare. Men även många vi hyllar som hjältar var och är besatta av sitt mål.

Pröva att läs biografier och intervjuer med män som revolutionären Mahatma Gandhi, entreprenören Steve Jobs och basketspelaren Kobe Bryan. Mer besatta människor får man leta efter, men vi hyllar deras prestationer.

Skillnaden mellan att bygga en fågelholk och resa till månen

Det som skiljer killen som tränar för att gå ner tio kilo i vikt, och killen som tränar för att bli världens starkaste man, är graden av besatthet. Även om ditt mål inte är att bli bäst i världen, kommer du behöva någon grad av besatthet om du vill bli bättre än genomsnittet.

Låt inte mediokra människor dra ned dig

Nästa gång någon säger ”du är ju helt besatt av träning, äter inte ens tårta på din födelsedag” eller ”säljer du tvn för att inte bli störd i dina studier, är du besatt?” Då ska du sträcka på ryggen och stå på dig. De som ifrågasätter din vilja är bara krabborna som vill dra ned dig till botten av hinken.

Läs:

Obsessive or average av Grant Cardone