Är du mannen som skänker pengar bara för att berätta om det, eller den som stöttar det han tror på i tystnad? Är du han som sliter hårt utan andras vetskap, eller söker du klapp på huvudet via sociala medier?

En vän till mig gjorde häromdagen ett sarkastiskt utfall på LinkedIn, socialt medium med inriktning på karriären. Han hånade alla som visar att de valt Fair Trade, hur långt de sprungit och hur mycket padel de spelat. Det var uppenbart humoristiskt menat, men fick osedvanligt mycket medhåll för att vara LinkedIn. Jag insåg i detta hur oerhört trötta folk är på den sorts narcissism som förekommer på sociala medier.

Utöver ”klappa mig på huvudet, tack”-beteendet är värdesignalerandet osmakligt i sig. Jag menar uppvisningarna av den höga moralen, rådigheten och ofelbarheten. Inte sällan i hopp om att nå någon form av belöning. ”Klappa duktig vovve”- och ”titta vad god jag är”-människorna har mycket gemensamt. Framförallt i att de får lov att visa upp allt de gör.

Agera i det tysta

Som Marcus Aurelius har uttryckt i flera gamla citat, är idealet att göra gott och vara tyst om det. Detta är förstås för din egen skull. Det är inte av godo att vara beroende av andras bekräftelse, och inte bra att framstå som en man som pratar och pratar utan att orden leder till handling.

Den enda som behöver vara nöjd med ditt hårda arbete – är du. Möjligen en eventuell uppdragsgivare. Andra människors bekräftelse och beröm är bonusar, och inte mer. Tacka för de fina orden, men låt dem inte smickra dig för mycket. Precis som du inte ska låta andras kritik slå ner dig alltför långt i marken. Gör dig själv nöjd, och bry dig inte i så mycket annat.

Lova inte för mycket

En amerikansk entreprenör sade att ”lova för lite, leverera för mycket” är idealet, något som jag själv skriver under på för i stort sett alla sammanhang. Detta hänger ihop med att agera i det tysta.

Exempel:

  • Säg inte att du ska starta en ny blogg. Skriv fem inlägg och ha tio på lager för publicering, och berätta därefter att du har startat en blogg.
  • Säg inte att du ska börja träna, bara gör det. Och slå alla med häpnad när du dyker upp i något sammanhang med ny fysik.
  • Tala inte om hur du ska förföra den vackra kvinnan, bara gör det.

Mystikens kraft

Den som inte förklarar, och bara agerar blir något av ett mysterium. Framförallt om han tycks gör allt med lätthet, och ett leende på läpparna. Detta är mystikens kraft. Det är attraktivt för både män och kvinnor.

Jag har själv varit i relationer där jag förklarat precis hur jag fungerar, och så har jag sedan några år allt mer anammat den tysta handlingskraftiga stilen. Förstnämnda har dödat intresse, medan det andra skapar intresse.

Handlingskraft och trovärdighet

Den som inte pratar så mycket, utan låter handlingarna tala för sig själv, kommer att bevisa vem han är. En man som alltid är handlingskraftig och beslutsam vinner respekt och ses som trovärdig. Han är en man av värde, kort och gott.

Genom att vara en man av värde kommer du att attrahera andra män av värde, män som du kan utbyta erfarenheter med och lära av. Och kanske ingå ett förbund med.