Jag har mediterat till och från i många år, men för att göra det till en vana bestämde jag mig för att meditera varje dag hundra dagar i sträck, det är inte så lätt som det låter, men belöningen är stor.

Jag har redan skrivit en artikel om vad meditation är, vilken forskning som stödjer den och hur du kommer igång i min artikel ”meditation utan flum och vidskepelse” . I denna artikel kommer jag att fokusera på effekterna av att meditera hundra dagar i sträck.

Hur länge mediterade jag per gång?

De flesta dagar mediterade jag i tjugo minuter, men de kortaste passen var tio minuter. För någon som aldrig mediterat förut låter tio minuter av att sitta in tystnad som rena barnleken, men det är jobbigare än de tror. Lägg till två skrikande småbarn, jobb, styrketräning, yoga, artikelskrivande, sociala medier och skrivandet på min första bok till detta, och tio minuter känns som en evighet.

Vad var mina hjälpmedel?

Ska tillägga att jag har mediterat i grupp tidigare och även haft professionell vägledning av såväl en initierad lama som av en trovärdig läkare. Men för detta experiment förlitade jag mig på mobilappen Headspace som är den mest seriösa av dem jag prövat (se tidigare nämnd artikel av mig).

I övrigt mediterade jag oftast sittande på en vanlig stol (det finns myter om att du måste sitta i lotusställning på en kudde, men det viktiga är din hållning är värdig, ryggen rak och att det inte finns någon risk för att du kan somna.

Vad var de största utmaningarna?

De få dagar jag lyckades försova mig (vilket skapar en spiral av stress under dagen), kände jag mig verkligen inte upplagd för att sitta i tystnad, blunda och lyssna på nån snubbe med mjuk röst som uppmanar mig att följa andningen. När jag hade sovit för lite var jag nära på att somna sittandes några gånger (småbarnsföräldrar vet).

Det jag lärde mig allteftersom var att göra meditationen i samband med något annat, exempelvis direkt efter du borstat tänderna, eller som i mitt fall direkt efter styrketräning. Det är väldigt lätt att glömma bort att meditera en dag om du har mycket att göra.

Hur påverkade det ditt beteende och mående?

Första veckan kändes det som att jag gled igenom meditationstillfällena (det här var ju inget problem). Andra veckan började det kännas mer som en plikt, och jag var nära på att glömma bort att meditera några gånger. Den tredje veckan kändes meditationen som ett störningsmoment som gjorde mig mer stressad och irriterad.

Under veckorna som följde blev det lättare och kändes mer naturligt, särskilt när jag bestämde mig för en tid att meditera varje dag. Nu kan jag tydligt se hur meditationen påverkat mitt mående, och även min familj och vänner vittnar om detta.

De fem mest påtagliga effekterna

  1. Bättre koncentrationsförmåga: jag har lättare att fokusera på det jag gör, oavsett om det är att diska, träna eller skriva på denna artikel.
  2. Lättare att somna och bättre sömn: förmågan att distansera sig från tankeströmmen som man får från att meditera är oerhört värdefull när man försöker somna och orosmoln svävar i huvudet.
  3. Mindre irritabel och jämnare humör: även om jag var extremt uppstressad och irriterad förbättrades mitt humör avsevärt, även om jag bara mediterade i tio minuter. För lite mer hmm hetlevrade män som mig själv, är detta guld värt.
  4. Lättare att minnas saker: jag märkte tidigt att jag fick lättare att minnas saker efter varje meditation, nästan som om att hjärnan får en chans att organisera sig under denna lilla paus (inget jag har vetenskapliga belägg för).
  5. Gladare och mer tillfreds: den mest givande effekten, oavsett hur kliche det låter, är att jag känner mig gladare. Numer slås jag ofta under dagarna över hur tacksam jag känner mig för allt jag har i livet, för familj, vänner och möjligheter. Jag känner även större tolerans och empati för andra människor som jag möter.