Män har ofta en väldigt romantiserad bild av världen som säger att den som arbetar hårdast tjänar mest, den som talar sanning blir belönad och de goda vinner i slutändan. I verkligheten är det ofta mobbaren som blir framgångsrik, skitstöveln som får tjejen och de slugaste som blir rikast.

Rid, skjut rakt och tala sanning

Detta citat som även är namnet på ett väldigt bra metalalbum kommer troligtvis från en grekisk berättelse om Skyterna (rätta mig gärna om jag har fel) där en drottning säger till sin fiende:

Enda anledningen till att ni kunde besegra mina män är för att ni var förrädiska, medan mina män är tränade från födseln att rida, skjuta rakt och tala sanning

Var stark som ett lejon och slug som en räv

Lärdomen från detta är inte att du måste vara förrädisk för att nå framgång, men däremot att det inte alltid räcker med att skjuta rakt och tala sanning för att vinna.

Att vara smart, slug och strategisk bör givetvis inte vara en ersättning för att vara stark, kompetent och ärorik, men det bör däremot vara ett komplement, om inte annat än för att kunna känna igen fulspel för att undvika att bli lurad. Var stark som ett lejon, men var även slug som en räv.

Lär dig sexuell dynamik för att nå framgång med kvinnor

Om du tävlar om en kvinnas uppmärksamhet kommer du inte att vinna över en vältränad och framgångsrik alfa om du är en fet och fattig förlorare, oavsett hur bra du är på att snacka. Men om den du tävlar mot är likvärdig i utseende och status, kommer du vinna om du har ett bättre Game.

Med detta menar jag att förstå sexuell dynamik, vad som skiljer män och kvinnor åt i hur vi tänker och vad vi är ute efter i en partner. Se rekommenderade böcker i slutet av artikeln.

Skapa den bästa produkten men lär dig även att sälja den

Om du vill erbjuda en tjänst eller en produkt bör du givetvis skapa något så värdefullt som möjligt, men om någon annan skapar en likvärdig produkt och är en bättre säljare, kommer sannolikt hen att sälja mer än dig.

Den ekonomiska experten och författaren Robert T Kyiosaki försökte förklara detta för en ung kvinna han kände som ville bli en framgångsrik författare. Han sa: om du tittar på omslaget till min bok så står det bäst ”säljande” författare, inte bästa ”författare”.

Bli stark och slå hårt men lär dig även att finta

Det är oftast en fördel att vara lång och stark när det kommer till en fight, det är därför vi har viktklasser inom kampsporter. Med det sagt kommer din styrka hjälpa föga om du möter en fysiskt likvärdig man som är en bättre fighter.

Du kan avskräcka många från att vilja slåss med dig enbart genom att ha en muskulös kropp, men om du vill kunna försvara dig själv och din kvinna på riktigt, behöver du teknik och erfarenhet som du bara kan få från en kompetent lärare.

Var bäst på ditt jobb och en mästare i social kompetens

Om du vill avancera på ditt företag eller i din karriär är det av stor vikt att du utmärker dig genom hårt arbete och ännu viktigare genom att nå bra resultat. Men alldeles för många män ”fastnar” där de är medan betydligt sämre kollegor går om dem i lön och befattning bara för att de kan tala för sig.

Att vara en tillgång för din arbetsplats är givetvis en förutsättning för att kunna avancera, men om du inte kan hävda dig vid löneförhandlingen med chefen är risken stor att du kommer bli utnyttjad och förbisedd. Lär dig därför maktspelet på arbetsplatsen.

Kommunikation vinner inget krig, men du kan förlora utan det

När jag gjorde min värnplikt fick jag bland annat lära mig radiokommunikation och vikten av samband ute på fältet, där sa vårt utbildande befäl något till mig som fastnade ”samband kommer inte vinna något krig, men du kan mycket väl förlora ett utan det”.

I mitt liv och i min närhet har jag mött alltför många ärliga, starka och kompetenta män som enligt mig borde vara mer framgångsrika i sina karriärer och relationer, men som faller kort för att de saknar social kompetens och för att de vägrar att spela det sociala spelet, var inte en av dem!

Rekommenderade böcker

Evolutionär psykologi: Det sociala djuret av Matthew Lieberman
Sexuell dynamik: The rational male av Rollo Tomassi
Ekonomi: Rich dad poor dad av Robert T Kiyosaki
Marknadsföring: The 50th law av Robert Greene
Kampsport: The professor in the cage