Brukar du påbörja en vana, för att sedan tappa den med förklaringen att du inte var ”motiverad” eller ”inspirerad”? Problemet är själva tillåtandet av avkall på rutinen. Du behöver bli oberoende av kravet på rätt dagsform och annat trams.

Följer du någon av motivationsmänniskorna på Facebook eller Instagram? Män som är experter på att få alla lata och bekväma personer att skämmas över sin lättja. I princip varje dag går de upp i svinottan och yogar eller löptränar. Få är de dagar han vilar, men han berättar om dem också. En återkommande viktig poäng är att det bara är att ”köra” även när det tar emot.

Även de mest vältränade kämpar med samma sak som vi alla. Ibland regnar det ute, tanken på att vara hemma och mysa istället för att gå till gymmet lockar, eller så har partnern idéer som lockar mer än ett träningspass.

Du kan inte lita på självdisciplin

”Jag är inspirerad. Lyckligtvis kommer min inspiration på kontoret klockan 9 varje dag”. Citatet kommer från Steven Pressfield, mannen bakom boken The War Of Art, (och citatet är inte ordagrant). Poängen är att den som håller en rutin vid liv, kommer att alstra motivation och inspiration. Det blir lite som ringklockan för Pavlovs berömda hundar. Din kropp och din hjärna lär sig att leverera enligt rutin.

Men, precis som världens mest motiverade, kommer du att ha dåliga dagar ibland. Dagar när det tar emot något helt fruktansvärt. Det är då du ska snöra på dig springskorna ändå. Kanske gör du sämre ifrån dig än vanligt, men känslan efteråt är oslagbar, Du har inte besegrat din värsta fiende – du har överkommit dig själv. Det är här du mejslar ut karaktär.

Hur får man en bra rutin?

Det finns lite olika bud för hur många dagar det tar att forma en rutin. Jag väljer att helt ignorera den aspekten. När något har blivit en rutin kommer du att märka det, framförallt eftersom du följer den mer eller mindre automatiskt. Och saknar din rutin om du, av någon anledning, låter bli att följa den en dag. Strunta i siffrorna.

Rutiner skapas av upprepande, men nyckeln här är att du har satt ett visst mål. Om det är ett bra mål kan det mätas. Om det är ett dåligt mål är det en känsla som avgör. Målsättning är alltså ditt första steg, och denna målsättning bör självklart bygga på något du faktiskt vill uppnå. Eller behöver uppnå. Det måste finnas en logik bakom. Kanske är du överviktig, eller vill ha större biceps, eller få ett examensbevis.

Mätandet är en viktig nyckel

Den som vill förändra något, bör mäta. Det var en av insikterna jag fick från Tim Ferriss bok ”Four Hour Body”. Kort därefter köpte jag en träningsklocka. Det kan tyckas vara ett nörderi att mäta löprundor, sömn och annat. Men faktum är att jämförandet av data visar hur du utvecklas, och det är en motivation som hjälper rutinen att fortsätta. Ja, det är inte helt fel med motivation och inspiration – du ska bara inte vara beroende av den.

Schemalägg och minska motstånd

Se till så att dagsformen inte har en chans att inverka. Planera det du ska göra vecka för vecka, dag för dag, med klockslag. Din hjärna kommer att ställa in sig på detta i förväg, och den där chockartade känslan av ”just ja” uteblir oftare. Det blir mindre motstånd att komma igång.

Om du ska träna, förbered dig. Ställ löparskorna vid sängen innan du lägger dig (om du ska springa dagen efter). Gör det enkelt att göra rätt, svårare att göra fel. Tvinga dig själv, och ifrågasätt aldrig den ordern du har bestämt (till dig själv).

Se upp för ”allt eller inget”-tänket

Den som har varit sjuk ett tag kanske kommer ur sina rutiner. Det blir motigare. Strunta i detta. Du får meja ner allt motstånd och köra på, tills allt känns som vanligt igen.

I detta läge är det lätt att vi tänker ”jag har missat en hel vecka, så hela månaden är körd”. Bortse från dessa invändningar. Det är alltid bättre att hålla rutinen 14 dagar av 30, än 0 dagar av 30. Räkna aldrig med det perfekta, och sikta aldrig på det perfekta. Håll en rutin som resulterar i ett tillräckligt bra resultat, även om du missar en dag eller flera.