Stoicism i all ära, men ibland hinner bägaren rinna över snabbt. I dessa lägen behöver du ha en plan redo. Så att du kan hantera dig själv när du är ilsken, sur och redan beter dig som ett barn.

Acceptera dina dåliga dagar

Idealt blir vi aldrig upprörda, då åratal av meditation och mentala strategier kombinerat med en hälsosam livsstil förebygger just detta. Men det är skillnad på teori och praktik. Ibland slåss barnen med varandra, bilen krånglar och den extremt påfrestande chefen eller kunden ringer dig och skäller mitt i allt kaos. Och då tar fan den beryktade bofinken. Raseriutbrottet är ett faktum.

Det går att låtsas att de riktiga skitdagarna inte existerar, och att du åtminstone borde kunna tackla att skiten träffar tre fläktar samtidigt. Men den stoiska vägen är att helt enkelt acceptera skitdagarna. Ibland går det inte som planerat, och acceptansen av situationen är den första och viktigaste åtgärden.

Lär känna dig själv

Steg två i hanterandet av ditt värsta jag, eller monsterjaget som jag kallar det, är att lära känna dig själv när du är som värst. Vad har du för tendenser och mönster? Skriver du ilskna poster på sociala medier, tilltalar du människor runt dig i osmickrande ordalag eller slår du fysiskt sönder saker? Notera i efterhand, i lugnt läge, hur du beter dig. Fundera på hur du kan förhindra beteendet.

Dina egna triggers är också viktiga att känna till. Om du känner dem, kan du få stopp på reaktionerna i tid. Jag brukar tänka i tre steg:

  1. Trigger
  2. Känsla
  3. Reaktion
    Det finns mönster i detta, och om du är uppmärksam kan du se dem. Det blir enklare om du frågar en betrodd person nära dig om vad de ser. Ibland sker detta i det omedvetna.

Utveckla strategier utifrån kännedom

Det är naturligtvis en god idé att arbeta på de sidor som visar sina fula trynen i stressade situationer. Personlig utveckling under normala omständigheter, sker enligt rutin och över tid. En stor del av de strategier och innehåll som jag kommit över inom personlig utveckling är inriktade mot personer som inte lever hektiska liv. Vi som har barn, karriär, partners, husdjur, sidoprojekt och mycket mer känner inte alltid igen oss.

Det är på grund av ditt fullspäckade liv som du behöver strategier för när det går åt helvete. För det kommer det att göra ibland. Och då är en stor del av poängen att känna dig trygg i detta, att det faktiskt kan få gå åt helvete.

Personligt exempel

När jag är på dåligt humör brukar det ofta bero på konflikter och drama med andra personer, eller att vardagen tränger sig på med små oönskade extrasysslor (krånglande bil, fruset vattenrör, sjukdomar). Framförallt är det andra personers hänsynslöshet, som tvingar fram agerande från mig, som vållar mest ilska.

När jag blir förbannad är risken maximal att jag slänger ur mig något drabbande, inte sällan för att gå till attack mot ”angriparen”. Personliga attacker och bortförklaringar triggar mig. Konfrontationer utifrån aggression kan ske både direkt, öga mot öga, eller i textform. Lägg till lite alkohol för extra effekt. Det är alltså en fråga om egot som väcker det sura barnet i mig.

Lösningen på mitt problem

Min strategi för att hantera förlupna ord under aggression är kort och gott att hålla tyst. ”Räkna till tio” brukade mamma säga, men här handlar det om att vara tyst längre än så. Ilskan kan sitta i länge.

Steg två i min strategi är att göra något annat, gärna något fysiskt. Promenad, träning, spela gitarr eller duscha kallt/varmt. Eller varför inte sex. Sistnämnda är ingen dum idé om det är din partner du är osams med. Ryktet om försoningssexets helande kraft stämmer.

Jag har även spelat in ett poddavsnitt om detta ämne. Lyssna här: